» Aktuality

SANEP: PO VYPUKNUTÍ SKANDÁLU S DAVIDEM RATHEM POSÍLILI KOMUNISTÉ

SANEP: PO VYPUKNUTÍ SKANDÁLU S DAVIDEM RATHEM POSÍLILI KOMUNISTÉ

Praha 21. května (PROTEXT) - Po vypuknutí korupčního skandálu s Davidem Rathem výrazně posílili komunisté, které dělí od vedoucí ČSSD necelé tři procenta. Vypuknutí korupčního skandálu, který odstartovalo zatčení a obvinění dnes již bývalého hejtmana Středočeského kraje a poslance Davida Ratha, může mít zásadní dopad na voličské nálady.


Aktuálně jednoznačně nahrávají KSČM na úkor pravicovým stranám, ale i ČSSD. Jak totiž ukázal aktuální průzkum volebních preferencí společnosti SANEP, ke slovu přicházejí nespokojení nevoliči preferující levici, kteří nastupují na místo zklamaných tradičních voličů pravice. V šetření společnosti SANEP, který probíhal od čtvrtka minulého týdne do neděle, by totiž v hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny výrazně propadla zejména ČSSD, ale i ODS a TOP 09. Naopak k výraznému vzestupu oproti hodnotám získaných v průzkumu společnosti SANEP z počátku května by došlo v případě KSČM, kterou by nyní od vedoucí ČSSD dělilo pouhých dvě a půl procenta voličských hlasů. Je tak zjevné, že korupční skandál Davida Ratha snižuje zásadní podíl tradičních voličů, které dění ve vrcholné politice zejména odrazuje jak od volby pravicových stran, tak od samotné voličské účasti. Naopak na straně nevoličů, a to zejména ve věku 50 a více let, dochází z důvodu negativního vnímání politické situace k jevu opačnému, a to k jejich voličské motivaci a aktivaci, která je evidentně ve prospěch KSČM. Na tomto jevu stejně tak jako na samotném skandálu Davida Ratha prodělává i ČSSD, která by oproti počátku května přišla o téměř pět procent voličských hlasů. Naopak své příznivce opět nachází lidovci, ale i SPO Zemanovci, jejichž prezidentský kandidát Miloš Zeman získává stále více příznivců jak mezi širokou veřejností, tak i mezi členy ČSSD.

Z aktuálního průzkumu společnosti SANEP je zjevné, že korupční skandály, včetně exemplárního Davida Ratha, dávají voliči na stejnou hromadu politiky z řad všech politických stran, které se podíleli na moci od sametové revoluce. Skutečnost, že aktuálně na skandálech vrcholných politiků a politických stran vydělává právě KSČM vzešlá z předrevoluční Komunistické strany Československa, je pouze logickým vyústěním znechucení většiny domácí populace z chování porevoluční politické garnitury.

Aktuální průzkum volebních preferencí je odrazem bezprostředních voličských nálad a pocitů, které reflektují momentální vyhrocení korupčního skandálu kolem Davida Ratha. Tyto nálady poukazují na křehkost voličské přízně a věrnosti k tradičně voleným stranám. Aktuální události tak mohou být i významnou hybnou silou, která může zásadně ovlivnit jak nadcházející krajské a senátní volby, tak i parlamentní volby v roce 2014. Paradoxně však může nárůst preferencí KSČM znamenat i aktivizaci pravicových voličů, pro něž bude menším zlem volba pravicové strany než zvýšení moci komunistické strany.

V každém případě je zřejmá poptávka většinové veřejnosti ke změně politické kultury, která nebyla politiky vyslyšena po volbách v roce 2010 a bude proto velice zajímavé nadále sledovat změny voličských nálad a pocitů, které mohou však přispět i k radikalizaci společnosti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 17. - 20. května 2012 na vybrané skupině 8.630 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 20,739 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vycházející pouze z hlasů 57,8% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

V případě aktuálního konání hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny ČR by po zisku 22,3% zvítězila ČSSD. Sociální demokraté si tak ve srovnání s posledním šetřením společnosti SANEP pohoršili o 4,6 procentních bodů. Takový úbytek příznivců, respektive voličů ČSSD je bezpochyby důsledkem celkové negativní atmosféry ve společnosti, která vedle řady korupčních skandálů vládních činitelů vyvrcholila korupčním skandálem dnes již bývalého sociálnědemokratického hejtmana a nynějšího poslance Davida Ratha.

Celkové znechucení společnosti tak nahrává zejména KSČM, jejíž aktuální volební zisk 19,8% by dělil aktuálně druhou nejsilnější stranu od vedoucí ČSSD o pouhé 2,5 procentního bodu.

Občanští demokraté by v případě konání aktuálních hypotetických voleb do PSP ČR obdrželi 14,7%, což je ve srovnání s počátkem tohoto měsíce o 0,9 procentního bodu méně. Úbytek volebních preferencí je bezpochyby důsledkem přetrvávající a prohlubující se nedůvěry v tuto stranu, což mimo jiné potvrzuje i masivní oslabení členské základny občanských demokratů. Svůj vliv může mít i korupční skandál Davida Ratha, který bezpochyby napomohl k dalšímu poklesu důvěry v politiky a tradiční politické strany.

S výraznější ztrátou důvěry pravicově smýšlejících voličů se musí vypořádat i TOP 09, jež by aktuálně volilo 8,7% voličů. TOP 09 tak v porovnání s posledním šetřením společnosti SANEP získalo o 2,2 procentního bodu méně. Kontinuální pokles preferencí TOP 09 tak patrně i nadále souvisí s návratem části voličů k lidovcům, či odchodem k jiné z pravicových stran.

Pátou stranou, která by v hypotetických volbách do PSP ČR uspěla je KDU-ČSL, které by aktuálně dalo hlas 7,9% voličů. KDU-ČSL si tak oproti začátku tohoto měsíce polepšila o 2,1 procentního bodu.

Poslední stranou, která by získala své zastoupení v dolní komoře Parlamentu ČR je Strana Práv Občanů Zemanovci (SPOZ), která by nyní obdržela 5,4% hlasů. SPOZ si tak ve srovnání s posledním šetřením společnosti SANEP polepšila o 0,3 procentního bodu, což zvyšuje šanci této strany usednout v poslaneckých lavicích. SPOZ aktuálně profituje jak z velice kladně vnímaného expremiéra Miloše Zemana, který za tuto stranu kandiduje na prezidentský post, tak i na aktuálním korupčním skandálu Davida Ratha. Je tak zjevné, že bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman má stále své příznivce nejen u voličů, ale i u členů ČSSD.

Žádná jiná politická strana by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup na parlamentní půdu.

Věci veřejné by nyní získaly pouze 0,7% hlasů a ve srovnání s počátkem tohoto května by si opětovně pohoršily, a to o 0,2 procentního bodu. I přes tento fatální pokles voličské přízně nelze vyloučit i opětovný růst voličských preferencí VV. Důvodem může být právě kauza Davida Ratha, která v očích široké veřejnosti může vnést zcela jiný pohled na kauzu Víta Bárty, ale i celé strany pod vedením Radka Johna.

Tříprocentní hranici, která udržuje poměrně reálné šance na volební úspěch, aktuálně dosáhla SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové (3,7%) a Strana zelených (3,2%).

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL - POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model, který vychází z aktuálního průzkumu volebních preferencí, tedy z hlasů pouze rozhodnutých voličů a také údajů z posledních sněmovních voleb za použití d´Hondtovy metody pro výpočet mandátů pro strany naznačuje, že by hlasy voličů vedly i v druhé polovině letošního května k jednoznačné převaze levicových stran. Strany z pravého politického spektra by pak šanci na sestavení vládní většiny neměly.

Sociální demokracie by tak získala většinu pouze s KSČM nebo v koaličním uskupení s TOP 09, SPOZ nebo KDU-ČSL. ODS by nedokázala vytvořit většinovou koalici s žádnou z možných politických stran.

Do povolebního vyjednávání však mohou po řádných volbách do PSP ČR významným způsobem promluvit i další politické strany s potenciálem překročit pětiprocentní volební práh. Kromě lidovců a aktuálně i SPOZ mohou politickou mapu dolní komory Parlamentu ČR obohatit i další politické strany jako např. Strana zelených nebo Suverenita-blok Jany Bobošíkové.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz