» Aktuality

SANEP:ČSSD V KRAJÍCH ZTRÁCÍ, NA VEDOUCÍ POZICI DOTAHUJÍ KOMUNISTÉ

SANEP:ČSSD V KRAJÍCH ZTRÁCÍ, NA VEDOUCÍ POZICI DOTAHUJÍ KOMUNISTÉ

Praha 7. června (PROTEXT) - O svoji majoritu v krajích mohou v podzimních krajských volbách přijít sociální demokraté, jejichž představitelé stojí v čele třinácti krajů. Jak totiž ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, nálady voličů v jednotlivých krajích, ve vztahu k ČSSD po vypuknutí korupčního skandálu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, výrazně ochladly.


Zatímco před zatčením a obviněním Davida Ratha dosahovaly hodnoty sociální demokracie v průzkumu krajských volebních preferencí společnosti SANEP mezi 26-40 procenty, aktuálně se tyto hodnoty pohybují mezi 17-29 procentními body. S celkovým poklesem ČSSD se naopak zvyšují šance na volební úspěch zejména KSČM, která se dotahuje na vedoucí pozici v podstatě ve všech krajích kromě Středočeského kraje, kde by aktuálně zvítězila ODS. V případě dalšího poklesu volebních preferencí ČSSD se tak může komunistickým kandidátům otevřít cesta do čela některých krajů.

Jak však ukazuje aktuální průzkum krajských volebních preferencí společnosti SANEP, velké šance na získání krajských křesel mají i SPO Zemanovci, kteří překročili pětiprocentní hranici již v devíti krajích. Na Vysočině a v Moravskoslezském kraji se dokonce přibližují k desetiprocentnímu zisku. Dále stále sílící lidovci, kteří překročili pětiprocentní hranici v devíti krajích a z toho v pěti krajích téměř dosáhli či překročili desetiprocentní hranici. Strana zelených by aktuálně překročila pětiprocentní hranici ve dvou krajích, LEV 21 by získala více než sedm procent v Ústeckém kraji a své voliče si získala i Suverenita-Blok Jany Bobošíkové (dále jen Suverenita) a to zejména v Olomouckém kraji.

Vzhledem ke skutečnosti, že doposud nejsou uzavřeny kandidátní listiny do krajů a nejsou tak známy ani všechny kandidující osobnosti, které se budou v jednotlivých krajích ucházet o přízeň voličů, zaměřila se společnost SANEP v tuto chvíli pouze na orientační monitorování přízně voličů zejména u parlamentních stran. Vedle těchto stran byly dále do výběru zařazeny politické subjekty, které v průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP přesáhly tříprocentní body a dále zatím namátkově politické strany s celostátní působností, které oznámily svoji kandidaturu v nadcházejících volbách do zastupitelstev vyšších územních samosprávných celků. Kategorie ostatní pak představuje možnost individuální volby jiných politických stran a hnutí. Postupně budou do výběru zařazovány další politické subjekty. V každém případě teprve po uzavření volebních kandidátek a tedy i zveřejnění jednotlivých osobností pro jednotlivé kraje, bude skutečně možné plnohodnotně provádět předvolební průzkum volebních preferencí pro volby do zastupitelstev třinácti vyšších územních samosprávných celků.

Jak naznačuje poměrně vysoké procento voličů, kteří zvolili možnost „Ostatní“ mají vedle bývalých premiérů Miloše Zemana a Jiří Paroubka, nepochybně velkou šanci na volební úspěch i další výrazné osobnosti z oblasti kulturního a politického života, které mohou kandidovat jako nezávislí na kandidátkách jednotlivých stran a hnutí. Narůstající nespokojenost veřejnosti s chováním vrcholných politiků nejsilnějších politických stran tak může významně nahrát osobnostem, které se v jednotlivých krajích těší všeobecné úctě a respektu. To by pak mohlo zásadně změnit politickou mapu krajských zastupitelstev, které střídavě ovládala ODS s ČSSD.

Zásadním a tedy rozhodujícím faktorem pro výsledek podzimních krajských voleb bude nepochybně zejména celková voličská účast, která by se počátkem června pohybovala stejně jako v dubnu těsně nad čtyřicetiprocentní hranicí, což svědčí o nevelkém voličském zájmu. Ten nepochybně pramení z celkově negativního postoje veřejnosti k dění na domácí politické scéně.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 28. května - 5. června 2012 proveden ve třinácti samosprávných celcích na třinácti samostatných reprezentativních vzorcích dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let. Reprezentativní respondentní vzorek v rámci jednotlivých 13 krajů činí v průměru 1267 dotázaných. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 200.000 registrovaných uživatelů 36.563 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Středočeský kraj:

Ve Středočeském kraji by v případě konání aktuálních voleb do krajských zastupitelstev zvítězila ODS, která by obdržela 23,2 % hlasů rozhodnutých voličů. Až druhou nejsilnější stranou by se v tomto kraji stali sociální demokraté, kterým by nyní dalo hlas 17,3 % tamních voličů. Ve srovnání s dubnovým šetřením společnosti SANEP, si tak ČSSD pohoršila o 9 procentních bodů a klesla z první na nynější druhou pozici. Za výrazným úbytkem voličů ČSSD je bezpochyby aktuální vysoce medializovaná korupční kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, která otřásla důvěryhodností ČSSD a jejích vrcholných představitelů. Třetí nejsilnější stranou tohoto kraje by se pak po zisku 17,2% stala TOP 09, která se tak umístila před KSČM, jež se v tomto vyšším územně samosprávném celku těší aktuální přízni 15,2 % obyvatel. Pětiprocentní volební práh by v případě hypotetického konání voleb do krajských zastupitelstev dokázaly překročit rovněž KDU-ČSL (5,6 %) a SPOZ (5,1 %), kterým se patrně daří získávat část nespokojených příznivců z řad ČSSD. Následují VV (1,8 %) a LEV 21, které by dalo hlas 1,4 % Středočechů. Více jak desetina středočeských voličů (13,2 %) by dala hlas jinému politickému subjektu.

Jihočeský kraj:

V Jihočeském kraji by se v případě konání hypotetických voleb na konci května a počátkem června do krajských zastupitelstev stala nejsilnější stranou ČSSD, která by aktuálně získala 20,8 % hlasů rozhodnutých voličů. Ve srovnání s posledním šetřením společnosti SANEP si však jihočeští sociální demokraté pohoršili o 6 procentních bodů. Od druhých komunistů (17,1 %) tak aktuálně dělí ČSSD rozdíl již jen 3,7 procentního bodu. Třetí nejsilnější stranou Jihočeského kraje by se po zisku 16,2 % stala ODS. Čtvrtý největší počet hlasů od obyvatel Jihočeského kraje obdržela TOP 09 (10,8 %) a drží tak jen těsný náskok před pátými lidovci (9,8 %). Pětiprocentní volební práh by v Jihočeském kraji překročila ještě Strana zelených (6,3 %) a SPOZ, která se zde může opřít o hlasy 5,3 % obyvatel. Následuje LEV 21 (1,4 %) a parlamentní VV, které obdržely 1,2 % hlasů rozhodnutých voličů. Více jak desetina jihočeských voličů (11,1 %) by pak dala hlas jinému politickému subjektu.

Plzeňský kraj:

V Plzeňském kraji, v jehož čele stojí jeden z nejoblíbenějších sociálnědemokratických hejtmanů Milan Chovanec, by v hypotetických aktuálních volbách do krajského zastupitelstva zvítězili sociální demokraté, které by volilo 25,9 % tamních obyvatel. Pozici druhé nejsilnější strany by pak stejně jako v dubnovém šetření společnosti SANEP obhájila KSČM 21,2 %. Třetí nejúspěšnější stranou by se v Plzeňském kraji aktuálně stala, s poměrně značným odstupem, ODS (15,6%), která by se tak umístila před svým vládním koaličním partnerem TOP 09. Té by nyní dalo hlas 9,8 % obyvatel Plzeňského kraje. Relativně značnou šanci na volební úspěch v nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev má podle aktuálních výsledků šetření společnosti SANEP, rovněž SPOZ (4,9 %) a KDU-ČSL s 4,8 % hlasů od rozhodnutých voličů, respektive obyvatel Plzeňského kraje. Jednoprocentní hranici pak ještě dokázala překročit pouze strana LEV 21 (1,2 %). Jiný politický subjekt by v Plzeňském kraji volilo 16,6 % rozhodnutých voličů tohoto kraje.

Karlovarský kraj:

V Karlovarském kraji by v případě konání hypotetických aktuálních voleb do krajského zastupitelstva, vítězili po zisku 24,1 % sociální demokraté, což je ve srovnání s posledním šetřením společnosti SANEP o 8,3 procentního bodu méně. Druhý největší počet hlasů od obyvatel tohoto kraje pak opětovně obdrželi komunisté (20,3%). Třetí nejsilnější stranu Karlovarského kraje ODS by nyní volilo 12,3 % rozhodnutých voličů. Občanské demokraty s mírným odstupem následuje jejich vládní partner TOP 09, jež se aktuálně těší přízni 11,8 % rozhodnutých voličů. Pětiprocentní volební práh by v tomto kraji překročila již jen KDU-ČSL s 7,2 %. Následuje SPOZ (4,4 %), Strana zelených s 3,2 % a LEV 21, které by dalo hlas 2,7 % rozhodnutých voličů. Jiný politický subjekt by v Karlovarském kraji volilo 14 % rozhodnutých voličů.

Ústecký kraj:

V Ústeckém kraji by v případě konání aktuálních hypotetických voleb do krajských zastupitelstev zvítězila ČSSD, a to se ziskem 23,3 % hlasů od rozhodnutých voličů. Ve srovnání s posledním šetřením společnosti se tak i v tomto kraji musí sociální demokraté, po vypuknutí tzv. kauzy Rath, vyrovnávat s výraznějším odlivem voličů. Oproti letošnímu květnu si Ústečtí sociální demokraté pohoršili o 7,5 procentního bodu. Druhý nejvyšší počet hlasů od rozhodnutých voličů by pak opětovně obdržela KSČM (19,9 %). S velkým odstupem následuje ODS (12,1 %) a TOP 09, které by dalo hlas 7,8% obyvatel tohoto kraje. V hypotetických volbách do krajského zastupitelstva by se nyní dařilo i straně LEV 21 (7 %) pod vedením Jiřího Paroubka, který se na Ústecku stále těší relativně vysoké oblibě a SPOZ, kterou by volilo 5,1 % rozhodnutých voličů. Jistou šanci na zvolení svých zástupců do zastupitelstva Ústeckého kraje si dále udržuje Strana zelených (4,3 %), KDU-ČSL (3,4 %) a Suverenita (3,2 %). Více jak desetina voličů z Ústeckého kraje (13,9%) by dala hlas jinému politickému subjektu.

Liberecký kraj:

V Libereckém kraji, v jehož čele stojí jeden z nejméně oblíbených hejtmanů Stanislav Eichler, by v případě konání hypotetických voleb do krajských zastupitelstev zvítězila po zisku 23,8% ČSSD. Druhou nejsilnější stranu Libereckého kraje, tedy KSČM by volilo 19,1 % rozhodnutých voličů. Třetí nejvyšší počet hlasů by nyní obdrželi občanští demokraté (15,2%). Poslední stranou, jež by v Libereckém kraji dokázala překročit pětiprocentní volební práh je se ziskem 12,3 % TOP 09. Následuje SPOZ (4,9 %), Strana zelených (4,8 %) a KDU-ČSL se ziskem 4,7 % hlasů rozhodnutých voličů. Na hranici jednoho procentního bodu se pohybují LEV 21 (1,7%) a VV, které by v hypotetických volbách do krajského zastupitelstva Libereckého kraje volilo 1 % tamních obyvatel. Jinému politickému uskupení by dalo hlas 12,5 % voličů z Libereckého kraje.

Královéhradecký kraj:

V Královéhradeckém kraji, v jehož čele stojí rovněž jeden z nejméně oblíbených sociálnědemokratických hejtmanů Lubomír Franc, by se po zisku 23,2% stala nejsilnější politickou stranou ČSSD. Nicméně v porovnání s posledním průzkumem společnosti SANEP, by si sociální demokraté v tomto kraji pohoršili o 11,6 procentních bodů. Druhý nejvyšší počet hlasů od rozhodnutých voličů Královéhradeckého kraje obdrželi komunisté (19,8 %). S velkým odstupem by se třetí nejsilnější stranou stali občanští demokraté, které by aktuálně volilo 13,3 % obyvatel Královéhradeckého kraje. TOP 09, tedy vládní koaliční partner ODS, by pak dostal hlas 8,9 % obyvatel Královéhradeckého kraje. Následuje Strana zelených (6,8 %) a dále LEV 21 (4,4 %), KDU-ČSL (3,7 %), SPOZ (2,7 %) a VV (0,7 %). Jinému politickému uskupení by dalo hlas 16,5 % voličů z Královéhradeckého kraje.

Pardubický kraj:

V Pardubickém kraji by v případě aktuálního konání voleb do krajských zastupitelstev zvítězili po zisku 24,6% jednoznačně sociální demokraté. Druhou příčku obsadila KSČM, která obdržela 18,1 % od rozhodnutých voličů tamního kraje. Pozice třetí nejsilnější strany by v případě konání aktuálních hypotetických voleb do krajských zastupitelstev náleželo ODS (14,9%). Nad pětiprocentní volební práh by se v Pardubickém kraji dostaly rovněž TOP 09 (9,9 %), KDU-ČSL (5,7 %), SPOZ (5,7 %). Následují LEV 21 se ziskem 1,8 % hlasů od rozhodnutých voličů a VV, které obdržely pouze 0,7 % hlasů. Jinému politickému uskupení by dalo hlas 18,6 % voličů z Pardubického kraje.

Kraj Vysočina:

V Kraji Vysočina by v případě konání hypotetických voleb do krajských zastupitelstev obdržela největší počet hlasů (23,8 %) od rozhodnutých voličů ČSSD. Druhou nejsilnější stranou tohoto kraje by se po zisku 19,1 % hlasů stali komunisté. Třetí příčka pak náleží, obdobně jako v ostatních krajích občanským demokratům (13,1 %). Pětiprocentní volební práh by dále překročily TOP 09 (9,8 %), lidovci (9,3 %). Svůj největší volební zisk by v tomto kraji získala SPOZ, která by obdržela 8,7 % hlasů. Jinému politickému uskupení by dalo hlas 16,2 % voličů z Vysočiny.

Jihomoravský kraj:

V Jihomoravském kraji, v jehož čele stojí nejoblíbenější sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek, by se v případě aktuálního konání voleb do krajských zastupitelstev stala nejsilnější stranou ČSSD (26,9 %). Jihomoravští sociální demokraté si tak oproti poslednímu šetření společnosti SANEP pohoršili o 2,2 procentního bodu. S ohledem na zjištění aktuálního průzkumu SANEP týkající se oblíbenosti hejtmanů, podle kterého Michal Hašek čelí značnému úbytku příznivců, lze odliv jihomoravských voličů této strany označit za relativně nízký. Po zisku 18,6 % následuje KSČM, která se tak umístila před TOP 09 (10,9 %), KDU-ČSL (10,7 %), ODS (9,5 %) a SPOZ, která by obdržela hlasy od 5,9% rozhodnutých voličů. Pod pětiprocentním volebním prahem se dále pohybuje Strana zelených (2,3 %), VV (1,1 %) a LEV 21 se ziskem 0,6 % hlasů. Jinému politickému uskupení by dalo hlas 13,5 % voličů z Jihomoravského kraje.

Olomoucký kraj:

V Olomouckém kraji by v případě konání voleb do krajských zastupitelstev vyhrála, obdobně jako v dalších jedenácti krajích, ČSSD (26,7 %). Druhá příčka by po zisku 19,2 % hlasů od rozhodnutých voličů náležela KSČM. Třetí nejvyšší počet hlasů by pak obdrželi občanští demokraté (12,1%). Nad pětiprocentní volební práh by se dále dostala KDU-ČSL (7,6 %), Suverenita (7,3 %) a SPOZ (5,9 %). Jistou šanci na úspěch v nadcházejících volbách do krajského zastupitelstva mají rovněž TOP 09 (3,7 %) a LEV 21 (2,2 %). Jinému politickému uskupení by dalo hlas 15,3 % voličů z Olomouckého kraje.

Zlínský kraj:

Ve Zlínském kraji by v případě aktuálního konání voleb do krajských zastupitelstev zvítězili s velkým náskokem sociální demokraté, kteří by obdrželi 27,9 % hlasů od rozhodnutých voličů. Následují komunisté, kteří by nyní získali 15,3 % hlasů od obyvatel Zlínského kraje. Třetí nejvyšší počet hlasů (11,9 %) pak shodně obdrželi stávající koaliční partneři ODS a TOP 09. Jen s těsným odstupem následují lidovci, kteří by obdrželi 11,8 % hlasů. Nad pětiprocentní volební práh by se v aktuálních volbách do krajských zastupitelstev dostala rovněž SPOZ (6,1 %). Jistou šanci na úspěch může mít LEV 21, které by dalo hlas 2,8 %. Parlamentní strana Věci veřejné by pak obdržela pouze 0,4% hlasů od rozhodnutých voličů. Jinému politickému uskupení by dalo hlas 11,9 % voličů ze Zlínského kraje.

Moravskoslezský kraj:

V Moravskoslezském kraji, v jehož čele stojí sociálnědemokratický hejtman Jaroslav Palas, by v případě konání voleb do krajských zastupitelstev jednoznačně zvítězila ČSSD, a to svým největším volebním ziskem 29,8 % hlasů od rozhodnutých voličů. Ve srovnání s posledním šetřením společnosti SANEP si ovšem sociální demokraté v tomto kraji pohoršili o 10,5 procentních bodů. Druhou nejsilnější stranou by se po zisku 22,3 % v Moravskoslezském kraji stali komunisté. Následují občanští demokraté (10,1 %), kteří by se tak umístili před SPOZ (8,7 %), KDU-ČSL (8,2 %), TOP 09 (3,6 %), Suverenitou (3,4 %) a LEV 21 (2,7 %). Jinému politickému uskupení by dalo hlas 11,2 % voličů z Moravskoslezského kraje.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz