» Aktuality

LIDÉ MOHOU VIDĚT FOTOGRAFIE ČTK ZACHYCUJÍCÍ VÁCLAVA HAVLA

LIDÉ MOHOU VIDĚT FOTOGRAFIE ČTK ZACHYCUJÍCÍ VÁCLAVA HAVLA

Praha 15. června (PROTEXT) - Na Staroměstské radnici v Praze se dnes pro veřejnost otevírá výstava fotografií Václava Havla, které v letech 1988 až 2011 pořídili fotografové České tiskové kanceláře (ČTK). Výstava potrvá do 6. července, otevřeno je od úterý do neděle od 09:00 do 18:00, v pondělí od 11:00.


Fotografové tiskové agentury měli možnost vidět dramatika a politika Havla nejen při oficiálních státnických aktech, ale i při přípravách na ně, při soukromých akcích i v osobních chvílích. Mnoho fotografií z přibližně stovky vystavených ještě nebylo nikdy publikováno.

Část výstavy chronologicky připomíná Havlovu cestu od roku 1988, kdy byl ještě disidentem, přes listopadové události roku 1989 do čela státu, poté do čela nově vzniklé České republiky, pracovní cesty i soukromý život během několika prezidentských období a dobu po návratu do občanského života.

Druhý díl výstavy v patře radnice ukazuje spíše zajímavé až kuriózní momentky, které fotoreportéři zachytili, nečekané okamžiky, setkání a spojení. Na výstavě nechybí slavné prezidentovy krátké kalhoty, rozespalý Havel u snídaně, prezident jako indiánský náčelník festivalu v Trutnově či fotografie, na níž Václav Havel relaxuje pod českou vlajkou na řece v Bangkoku, s níž Igor Zehl zvítězil v roce 1995 v soutěži Czech Press Photo.

ČTK má dnes ve svém archivu více než 14.000 fotografií Václava Havla. Expozici, kterou z nich fotoreportéři připravili, agentura vnímá jako poctu významné osobnosti českých dějin. Od Havlovy smrti uplyne v prvních dnech výstavy půl roku.

Video z vernisáže, které se zúčastnila manželka bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová, naleznete: http://www.ceskenoviny.cz/video/detail.php?id=226851.

Foto: Na snímku Igora Zehla se prezident Václav Havel sluní na palubě lodi cestou z Bangkoku v únoru 1994 (Autor: Zehl Igor / Zdroj: ČTK)



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz