» Aktuality

SANEP: ANO 2011 ZATÍM BEZ PODPORY PRO VSTUP DO VRCHOLNÉ POLITIKY

SANEP: ANO 2011 ZATÍM BEZ PODPORY PRO VSTUP DO VRCHOLNÉ POLITIKY

Praha 21. června (PROTEXT) - Konzervativně založená domácí populace, zklamaná z chování nových politických stran včetně poslední zkušenosti se stranou Věcí veřejných, nevnímá politické hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše jako možnou spásu domácí politické scény.


Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP, Andrej Babiš je důvěryhodnou osobností v souhrnu pouze pro 7,6 % domácí veřejnosti a dle mínění 6,8 % populace má jeho hnutí ANO 2011 šanci uspět v příštích volbách do Poslanecké sněmovny ČR. Nicméně pouze 2,9 % voličů je skutečně přesvědčeno o tom, že Babišovo hnutí může pozitivně ovlivnit stávající neutěšené politické poměry domácí vrcholné politické scény. Tomuto názoru je pak spíše nakloněno 2,8 % voličů. Názor, že by stávající politické hnutí ANO 2011 mělo být součástí domácí vrcholné politické scény, jednoznačně sdílí jen 1,8 % voličů a 3,9 % veřejnosti je o tom spíše přesvědčeno. O aktuálně nepříliš dobrých vyhlídkách svědčí postoj v souhrnu 2,9 % voličů, kteří zvažují obecně podporu politickému hnutí Andreje Babiše. Z výsledků šetření společnosti SANEP dále vyplývá, že i přesto, že znalost politického hnutí ANO 2011 v souhrnu přiznává více jak dvě pětiny populace, v souhrnu menší než tříprocentní deklaratorní voličská podpora svědčí v tuto chvíli o mizivých šancích na vstup tohoto hnutí do vrcholné politiky. Případné šance Andreje Babiše na vstup do vrcholné politiky může mít vedle neblahých zkušeností domácí populace s novými politickými subjekty a dosud neexistujícího stabilního voličského elektorátu také fakt, že levicoví voliči, které hnutí ANO 2011 oslovuje, budou rozkládat svoji podporu mezi mnoho levicově zaměřených politických subjektů. O přízeň levicově orientovaných voličů se totiž vedle ČSSD a KSČM ucházejí i SPOZ, LEV 21 a Strana zelených. Ve vodách levicově a středolevicově orientovaných voličů pak loví i Věci veřejné. Babišovo politické hnutí ANO 2011 tak nebude mít jednoduchou úlohu si z levicového a středolevicového voličského krajíce ukrojit svoji část, která by stačila pro vstup na poslaneckou půdu. Jak ukazují průzkumy společnosti SANEP zaměřené na pravidelné monitorování volebních preferencí, je zřejmé, že se levicově orientovaní voliči koncentrují zejména na podporu ČSSD a KSČM. Alternativní volbou jsou pak jména bývalých premiérů Miloše Zemana či Jiřího Paroubka, kteří pro konzervativní domácí populaci představují určitou jistotu volby, kterou eliminují doposud naprázdno či negativně vycházející voličskou sázku na nové politické subjekty, v jejichž čele stály sice zajímavé a v případě Věcí veřejných i mediálně známé tváře, které však své voliče zcela zklamaly.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 18. - 20. června 2012 na vybrané skupině 6.117 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 14.841 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Politické hnutí ANO 2011, které v květnu tohoto roku nechal zaregistrovat jeden z nejbohatších českých podnikatelů Andrej Babiš, zná téměř pětina respondentů (19,8 %). Jisté povědomí o tomto politickém hnutí pak má 23,8 % respondentů.

Pouze 2,7 % dotázaných považuje majitele agrochemického holdingu Agrofert Andreje Babiše za důvěryhodnou osobnost. Za spíše důvěryhodnou osobnost pak považuje jednoho z nejbohatších českých podnikatelů 4,9 % respondentů. Tak nízká důvěryhodnost je patrně důsledkem negativních asociací, které propojení podnikatelů a aktivní politiky u většinového obyvatelstva vyvolávají.

Po zkušenostech s působením Věcí veřejných, Stranou zelených či Unií svobody v Parlamentu České republiky se pouze 2,9 % domnívá, že by případná politická strana pod vedením Andreje Babiše mohla uspět v příštích volbách do PSP ČR. Spíše přesvědčeno o úspěchu případné politické strany Andreje Babiše je 4,2 % respondentů.

Podle názoru 2,6 % má případná politická strana pod vedením Andreje Babiše šanci uspět v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny. Spíše přesvědčeno je pak 4,2 % dotázaných.

Pouze 1,8 % respondentů se domnívá, že by se politické hnutí ANO 2011 mělo stát součástí domácí vrcholné politické scény. Obdobný kladný názor dále sdílí 3,9 % dotázaných.

Podle mínění nadpoloviční většiny respondentů (53,7 %) nemůže politické hnutí ANO 2011 pozitivně ovlivnit nynější neutěšené politické poměry v domácí vrcholné politice. Obdobný názor, tedy, že ANO 2011 spíše nemůže pozitivně ovlivnit stav domácí vrcholné politiky, zastává 19,4 % dotázaných.

Podporu politického hnutí ANO 2011 či případné politické strany pod vedením Andreje Babiše zvažuje 1,3 % respondentů. O možné politické podpoře politického hnutí ANO 2011 či politické straně Andreje Babiše uvažuje 1,6 % dotázaných.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz