» Aktuality

JAK SE DÍVÁME NA ODVOLÁNÍ MINISTRA SPRAVEDLNOSTI JIŘÍHO POSPÍŠILA

JAK SE DÍVÁME NA ODVOLÁNÍ MINISTRA SPRAVEDLNOSTI JIŘÍHO POSPÍŠILA

Praha 29. června (PROTEXT) - Drtivá většina Čechů stojí za odvolaným ministrem Pospíšilem proti premiérovi Nečasovi. V souhrnu téměř čtyři pětiny domácí populace nesouhlasí s odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kterého necelá polovina veřejnosti vnímá jako nejschopnějšího ministra vlády premiéra Petra Nečase.


Čtyři pětiny veřejnosti rovněž vnímá odvolání Pospíšila jako nespravedlivé odvolání schopného ministra. Více než čtyři pětiny veřejnosti pak v souhrnu nevěří, že důvodem pro odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila bylo jeho manažerské nezvládnutí resortu, jak zdůvodnil jeho odvolání premiér Petr Nečas. Ukázal to exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP.

Dvě pětiny veřejnosti jsou pak přesvědčeny, že hlavním důvodem odvolání ministra Pospíšila je tlak lobbistů na premiéra Petra Nečase. Velice znepokojující je pak názor v souhrnu téměř čtyř pětin veřejnosti, která vnímá odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jako signál, že premiér Petr Nečas nemá zájem o nezávislost státního zastupitelství a tedy o prosazování spravedlnosti bez ohledu na stranické zájmy a stranickou příslušnost podezřelých osob. Tento většinově sdílený názor tak naznačuje, že veřejnost vnímala Jiřího Pospíšila jako osobu, která rozpohybovala dlouho nečinné soukolí spravedlnosti, do něhož náhle začaly padat i vrcholné politické osobnosti.

Tomu nasvědčuje i zjištění, že v souhrnu opět více než čtyři pětiny domácí populace jsou přesvědčeny, že za odvoláním Pospíšila stojí tlak vlivových skupin, které nemají zájem na nekompromisním potírání zločinu v nejvyšších patrech vrcholné politiky. S názorem ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, který k odvolání ministra spravedlnosti mj. prohlásil, že "pan Pospíšil se během svého ministrování projevil jako velmi odvážný člověk." S názorem, že byl zřejmě někomu nebezpečný a tak musel být odstraněn, pak v souhrnu rovněž souhlasí téměř osmdesát procent veřejnosti.

Jak ukázal exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP, náhlé dovolání jednoho z nejlépe hodnocených ministrů vlády Petra Nečase vyvolává v převažující části domácí populace velkou nevoli, která může rozpoutat další celospolečenské reakce. Vzhledem ke skutečnosti, že domácí politickou scénou otřásá řada korupčních skandálů a téma korupce je nejčastějším tématem nespokojené veřejnosti s děním ve vrcholné politice, může být náhlé odvolání ministra spravedlnosti mezníkem v otázce důvěry veřejnosti ve spravedlnost a demokratické principy. A to tím spíše, že vlna obvinění řady vrcholných politiků, která nemá v dějinách České republiky obdoby, byla dobrým signálem pro širokou veřejnost, že právo platí pro všechny a že již ani politické špičky nejsou nedotknutelné. Tento stav, kdy domácí veřejnost cítila naději na obnovení důvěry v právo a demokratické principy, je však dle reakce většinové části domácí populace situací kolem odvolaného ministra spravedlnosti vážně narušen a muže mít dalekosáhlé celospolečenské následky.

Exkluzivní bleskový internetový on/off-line průzkum byl pro deník BLESK proveden ve dnech 27. - 28. června 2012 na vybrané skupině 2072 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více než 200 tisíc registrovaných uživatelů 6291 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

S odvoláním ministra spravedlnosti, ke kterému došlo na návrh premiéra Petra Nečase ve středu tohoto týdne, v souhrnu souhlasí pouze 10,2% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Opačného názoru je pak v souhrnu 78,9% dotázaných.

Odvolání ministra Jiřího Pospíšila v souhrnu pobouřilo 75,8% respondentů.

Odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila považovalo nejvíce respondentů (46,1%) za jednoho z nejschopnějších ministrů vlády premiéra Petra Nečase. Podle názoru 25,3% dotázaných byl pak ministr Jiří Pospíšil vůbec nejschopnějším ministrem. Téměř pětina dotázaných (19,2%) Jiřího Pospíšila považuje za průměrného ministra a pro 1,4% dotázaných je tento politik jedním z nejhorších ministrů. Za nejhoršího ministra pak Jiřího Pospíšila, který byl odvolán v polovině tohoto týdne, považuje 0,8% respondentů.

Drtivá většina respondentů (82,2%) nevěří, že za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila bylo jeho manažerské nezvládnutí resortu, jak zdůvodnil jeho odvolání premiér Petr Nečas.

Více než dvě pětiny dotázaných (40,2%) se domnívají, že hlavním důvodem pro odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je tlak lobbistů a kmotrů na premiéra Petra Nečase. Podle mínění 15,1% dotázaných je tím hlavním důvodem nekompromisní boj Jiřího Pospíšila proti korupci zasahující nejvrchnější patra vrcholné politiky. Podle názoru 11,7% respondentů je důvodem jeho odvolání záměr Jiřího Pospíšila jmenovat Lenku Bradáčovou pražskou vrchní žalobkyní. Více než desetina respondentů (10,4%) vidí za koncem Jiřího Pospíšila v čele ministerstva spravedlnosti jeho snahu o vybudování nezávislého státního zastupitelství. Pouze 3,4% respondentů sdílí názor, že za jeho odvoláním je deklarované manažerské selhání.

Za velice znepokojující zjištění lze považovat názor 76,4% dotázaných, kteří odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vnímají jako signál, že premiér Petr Nečas nemá zájem o nezávislost státního zastupitelství a tedy o prosazování spravedlnosti bez ohledu na stranické zájmy a stranickou příslušnost podezřelých osob.

Odvolání Jiřího Pospíšila, vnímá v souhrnu 80,4% respondentů za nespravedlivé odvolání schopného ministra. Naopak za spravedlivé odvolání neschopného ministra považuje odvolání Jiřího Pospíšila v souhrnu 7,2% dotázaných.

Podle mínění 81,5% dotázaných může být za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila tlak vlivových skupin, které nemají zájem na nekompromisním potírání zločinu v nejvyšších patrech vrcholné politiky.

S názorem ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, který k odvolání ministra spravedlnosti mj. prohlásil, že "Pan Pospíšil se během svého ministrování projevil jako velmi odvážný člověk. Zřejmě byl někomu nebezpečný, tak musel být odstraněn", souhlasí 79,8% respondentů.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz