» Aktuality

SANEP – KRAJSKÉ VOLBY: JIHOČESKÝ KRAJ

SANEP – KRAJSKÉ VOLBY: JIHOČESKÝ KRAJ

Praha 21. září (PROTEXT) - Jak vyplývá z exkluzivního průzkumu volebních preferencí v Jihočeském kraji, který pro deník BLESK vypracovala agentura SANEP, v tomto kraji "potomků pětilisté růže" nalezneme zvláštnosti, kterými byl tento kraj typický i v minulých dvaceti letech, a možná i dříve, komentuje výsledky šetření politolog Zdeněk Zbořil.


ČSSD sice také zde, oproti volbám v roce 2008, ztratila 12,7 procenta svých voličů (z volebního výsledku 33,8 procenta) a ODS 10,5 (z 29,6 procenta), a to je u obou stran více než jedna třetina, ale zajímavější jsou zisky a ztráty malých nebo nových stran, které jsou odlišné než v jiných krajích ČR.

"KSČM participuje na ztrátách ČSSD minimálně 1,3 procenta, úspěšnější je Zemanova SPOZ s 5 procenty, která asi jako všude jinde nabízí azyl všem nespokojeným voličům ČSSD. Také TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj mají zřejmě prospěch ze ztrát ODS, ale jejich 7,9 procenta je trochu málo s ohledem na výrazné, byť sporné autority této strany - Miroslava Kalouska (ve volbách do PS PČR 2010 jednička kandidátní listiny za TOP 09), Vlastu Parkanovou a také místně a majetkově blízkého Karla Schwarzenberga," říká Zbořil.

Z malých a nových stran dosáhla podle tohoto průzkumu dobrého výsledku Strana zelených (4,1 procenta), což je dokonce víc než ve volbách 2008 (3,4 procenta). Také KDU-ČSL je na tom docela dobře, SANEP ji odhaduje na 7,1 procenta, což je také, jako u zelených, nikoli dramaticky více než v roce 2008.

"Překvapením je 5,1 procenta vládní strany Věci veřejné, celostátně poškozené defekcí skupiny LIDEM a v médiích opakovaně pomlouvanou. V Jihočeském kraji je relativně úspěšná, rozhodně víc, než ještě v minulých volbách byla strana SNK Evropští demokraté," dodává Zbořil.

"Také hejtman Jihočeského kraje jednačtyřicetiletý Jiří Zimola (ČSSD), vymykající se už svým zjevem obsolentním postavám české politiky, je relativně oblíbenější než všichni z jeho dosud zkoumaných kolegů. Je prvním hejtmanem, jehož odchod by si přálo jen 39,1 procenta dotázaných, 43,7 procenta dotázaných by jej rádo vidělo i nadále vykonávat jeho dosavadní funkci. Ze všech posuzovaných hejtmanů je zatím nejoblíbenějším," uzavírá Zbořil.

Internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 16. - 20. září 2012 exkluzivně pro deník BLESK na vybrané skupině 1403 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel Jihočeského kraje ve věku 18 -69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu (více než 220 tisíc registrovaných uživatelů) 26.390 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel Jihočeského kraje dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodikou.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz