» Aktuality

SANEP: KRAJSKÉ VOLBY: ÚSTECKÝ KRAJ

SANEP: KRAJSKÉ VOLBY: ÚSTECKÝ KRAJ

Praha 29. září (PROTEXT) - Jak vyplývá z exkluzivního průzkumu volebních preferencí v Ústeckém kraji, který pro deník BLESK vypracovala agentura SANEP, čím více se blíží termín voleb do krajských zastupitelstev, tím více se zdá, že voliči budou dávat své hlasy politickým stranám, které slibují alespoň naději na nějakou změnu.


V Ústeckém kraji k takovým stranám patří LEV 21 Jiřího Paroubka s možnými 8,1 procenta či SPOZ Miloše Zemana s 5,2 procenta, komentuje výsledky šetření politolog Zdeněk Zbořil.

Součet zisku těchto dvou stran tvoří o 2 procenta více, než dokázala od minulých voleb ztratit ČSSD. Proto můžeme říci, že víme, kdo jsou voliči obou těchto stran a jaký by mohl být jejich povolební postup při vytváření koalice na krajské úrovni. KSČM sice vykazuje mírný vzestup zájmu o její úlohu v Ústeckém kraji (+1 procento), ale roli zástupců nespokojených voličů zřejmě převzali ti, kdo věří členům strany Jiřího Paroubka a přátelům Miloše Zemana. I přes ztráty si však ČSSD udržela v kraji vítěznou pozici.

"ODS pokračuje ve svém pádu, který potvrzují i data ostatních agentur. Z této ztráty těží, opět jako v jiných krajích, zejména TOP 09 (jako nová strana by měla získat 5 procent), ale ani tento výsledek v kraji nové strany není ničím pozoruhodným," říká Zbořil.

"Jak dále vyplývá z výsledků šetření, v minulých volbách relativně úspěšní Severočeši ztrácí (v roce 2008 13,2 procenta, dnes 8,3 procenta) a zcela zmizely malé strany, které se v minulých volbách blížily hranici 1 procenta. Také Strana zelených odchází na Ústecku, kde její program navazoval na občanská hnutí už z roku 1989, do propasti," pokračuje Zbořil.

"Zvláštní jsou data týkající se Dělnické strany sociální spravedlnosti, o které agentury České televize předpokládají, že může dosáhnout 4 procenta. Výsledky agentury SANEP tomu však neodpovídají (SANEP uvádí 2,2 procenta), agentura PPM Factum ji dokonce vůbec nedokázala zaznamenat. Zdá se, že její jednodušší politický program může být atraktivní pouze v místech, kde se občané cítili být nedostatečně chráněni před různými sociálními bolestmi a kde ani výjezdy expertů, dočasně sdružených okolo Michala Kocába, nedosáhly zaznamenání hodných výsledků," dodává Zbořil.

"Popularita dosavadní hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové (ČSSD) je, ve srovnání s jinými kraji ČR, relativně vysoká. 42,4 procenta by si přálo, aby zůstala ve funkci, 38,7 procenta by na jejím místě raději vidělo někoho jiného. Téměř 20 procent se zatím ale nedokázalo ještě rozhodnout," uzavírá Zbořil.

Internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 23. - 27. září 2012 exkluzivně pro deník BLESK na vybrané skupině 973 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel Ústeckého kraje ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu (více než 220 tisíc registrovaných uživatelů) 21.340 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel Ústeckého kraje dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 procenta. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodikou.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz