» Aktuality

SANEP: SNĚMOVNÍ VOLBY BY VYHRÁLA ČSSD, ODS ZTRÁCÍ

SANEP: SNĚMOVNÍ VOLBY BY VYHRÁLA ČSSD, ODS ZTRÁCÍ

Praha 8. listopadu - Sněmovní volby by vyhrála ČSSD, ODS ztrácí, TOP 09 pod šesti procenty. V listopadu je nejsilnější stranou ČSSD se ziskem 22,3 procentních bodů. Sociální demokraté si tak po vyhraných krajských volbách udržují své prvenství i ve sněmovních volebních preferencích. Ukázal to aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP.


S odstupem 2,2% se za první ČSSD drží druhá KSČM, která potvrdila nárůst voličského zájmu i v krajských volbách, kde skončila rovněž v těsném závěsu za ČSSD. Třetí ODS by v aktuálních hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny získala 14,1% hlasů což svědčí o setrvalém poklesu voličského zájmu. Ten může souviset jak s událostmi víkendového stranického sjezdu, tak se schválením zvýšení daní a dalších vnitrostranických událostí.

Setrvalý pokles volebních preferencí je rovněž patrný i u TOP 09, která se v prvním listopadovém týdnu ocitá se ziskem 5,8% na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny. Před TOP 09 se tak umístili lidovci se ziskem 7,8 procentního bodu. Zejména ke KDU-ČSL se vracejí nespokojení voliči TOP 09 což rovněž ukázaly i říjnové krajské volby. Větší zisk než TOP 09 by připadl i SPOZ, která by aktuálně uspěla se ziskem 6,7% hlasů. I přesto, že v krajských volbách nepřišli příznivci a voliči podpořit SPOZ, nadále se potvrzuje voličský potenciál, který by v případě volební účasti části elektorátu, který deklaruje podporu této straně, zajistil vstup do Poslanecké sněmovny. Žádná jiná strana by se v listopadu do Sněmovny nedostala. To se týká i nejmenší parlamentní strany Věci veřejné, které mají aktuální podporu pouhých 1,2% voličů.

Před branami Sněmovny by pak aktuálně skončila strana LEV 21 se ziskem 3,8% hlasů. Voliči strany bývalého premiéra Jiřího Paroubka však stejně jako v případě SPOZ v krajských volbách k volbám z většiny nepřišli. Tomu by však mohlo být u sněmovních voleb, u nichž je volební účast výrazně vyšší než v krajských volbách, jinak.

Přes tříprocentní hranici se v listopadu dostala i Strana zelených (3,5%) a SUVERENITA-blok Jany Bobošíkové (3,1%).

Zejména pokud se voličům nedostane adekvátní odezvy od představitelů zejména vládních politických stran, kterým voliči v krajských volbách dali jasně najevo svoji nespokojenost, mohou posilovat právě menší politická uskupení a to jak ty, která již překročila tříprocentní hranici, tak ty, která se pohybují pod touto hranicí. To ostatně naznačuje i 11,6% hlasů, které by v listopadu připadly politickým stranám a uskupením, které se pohybují právě pod tříprocentní hranicí.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 1. - 7. listopadu 2012 na vybrané skupině 14.105 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 24,423 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vychází pouze z hlasů 58,4% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL - POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d´Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z listopadového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 58,4% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Volební hypotetický model společnosti SANEP ukazuje, že vítězná ČSSD s 58 mandáty by vytvořila pohodlnou vládní většinu jak pouze s KSČM (52 mandátů), tak i v případné koalici s KSČM a SPOZ (18 mandátů) v níž by disponovala ústavní většinou v podobě 128 poslaneckých hlasů. Sociální demokraté by rovněž mohli vytvořit spíše teoretickou koalici ve spojení s TOP 09 (15 mandátů), SPOZ a KDU-ČSL (20 mandátů), která by umožnila získání většiny 111 poslaneckých hlasů. Nejsilnější pravicová strana ODS by však neměla možnost vytvoření žádné koaliční většiny a to ani v případě spojení s ČSSD.

Do rozložení sil však stále mohou zasáhnout menší strany, které se přibližují pětiprocentní hranici, a tedy vstupu do Poslanecké sněmovny. Jedná se o LEV 21, Stranu zelených či Suverenitu - blok Jany Bobošíkové.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz