» Aktuality

SANEP: DŮVĚRA VLÁDY JE NA HISTORICKÉM MINIMU

SANEP: DŮVĚRA VLÁDY JE NA HISTORICKÉM MINIMU

Praha 27. prosince (PROTEXT) - Téměř devadesát procent Čechů se domnívá, že Karolínu Peake neměl premiér Petr Nečas nikdy jmenovat ministryní obrany, důvěra vlády je na historickém minimu.


Odvolání Karolíny Peake z funkce ministryně obrany po jejím osmidenním působení v ministerském křesle vnímá v souhrnu jako správné rozhodnutí 73,3% domácí populace. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP z jehož závěrů rovněž vyplývá, že se Karolína Peake coby ministryně obrany těšila důvěře pouhých 6,7% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Skutečnost, že samotné jmenování Karolíny Peake do funkce ministryně obrany vyvolalo u většiny veřejnosti negativní pocity prokazuje zjištění, že dle názoru 88,6% respondentů premiér Petr Nečas neměl nikdy Karolínu Peake do této funkce ministryně jmenovat. Názor, že odvolání Karolíny Peake bude důvodem rozpadu koaliční vlády pak sdílí pouze 17,3% respondentů. Toto zjištění naznačuje, že většinová část veřejnosti nevěří, že by se nejmenší vládní strana LIDEM vedená Karolínou Peake chtěla zbavit svého podílu na moci. Přitom předčasné volby by se měly konat dle názoru 70,7% dotázaných.

Tento požadavek většinové části domácí populace pak koresponduje s názorem 80,9% dotázaných, jejichž důvěru vláda premiéra Petra Nečase nemá. Vláda Petra Nečase se tak opírá pouze o důvěru 15,5% veřejnosti. Přitom podle dubnového průzkumu společnosti SANEP měla koaliční vláda Petra Nečase důvěru 20,6% dotázaných. Samotný premiér Petr Nečas má pak aktuálně důvěru 17,2% dotázaných.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 21. - 26. prosince 2012 na vybrané skupině 10.297 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 26.064 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz