» Aktuality

SANEP: VĚTŠINĚ VADÍ VYSTUPOVÁNÍ NĚKTERÝCH UMĚLCŮ PROTI ZEMANOVI

Praha 12. února (PROTEXT) - Většina Čechů respektuje demokratické principy.   Petici "Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj president", která vznikla spontánně po sobotní prohře Zemanova protikandidáta, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, považuje 58,5 % domácí populace za skandální.


Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, z jehož šetření dále vyplývá, že vystupování některých osobností kulturního života, kteří po druhém kole prezidentské volby vystupovali ostře proti vítězi Miloši Zemanovi, považuje za oprávněné a správné pouze 9,2 % veřejnosti. Oproti tomu jako nepřípustné a nerespektující demokratické principy vnímá tyto projevy některých osobností kulturního života 41,9 % domácí populace.

Výsledky přímých prezidentských voleb je podle názoru 51,9 % veřejnosti správné v každém případě respektovat bez ohledu na postoj k vítězi. Názor, že výsledky voleb je správné respektovat, ale i vyjadřovat případný negativní názor na vítěze pak sdílí 40,8 % veřejnosti.

S názorem nerespektovat výsledky prezidentských voleb a dělat vše pro to, aby vítěz abdikoval, pak souhlasí 2,3 % veřejnosti.

Na nenávistných postojích v rámci celé veřejnosti mezi tábory příznivců Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana mají dle názoru 37,6 % veřejnosti největší podíl média, která preferovala jednoho z kandidátů. Agresivní veřejné výstupy osobnosti kulturního života mají na nenávistné celospolečenské atmosféře největší podíl dle názoru 28,3 % domácí populace.

Po zkušenostech z přímé prezidentské volby pak připouští negativní změnu postoje k některým osobnostem kulturního života 46,9 % veřejnosti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 8. - 10. února 2013 na vybrané skupině 2.730 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 9.231 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz