» Aktuality

SANEP: DŮVĚRA VE VLÁDU SE PROPADÁ, TŘI ČTVRTINY ČECHŮ CHCE VOLBY

 

Praha 18. února (PROTEXT) - Důvěru v koaliční vládu premiéra Petra Nečase má podle aktuálního šetření společnosti SANEP pouze 14,7 % domácí populace, což je o 0,8 procentního bodu méně, než tomu bylo v prosinci minulého roku.


Lze tedy říci, že se důvěra v Nečasův vládní kabinet nadále propadá. To lze říci i v případě důvěry v samotného Premiéra Petra Nečase, který měl v prosinci minulého roku důvěru 17,2 % veřejnosti, zatímco aktuálně se opírá o důvěru 16,5 % domácí populace. Zatímco důvěra ve vládní kabinet a premiéra Petra Nečase nadále klesá, zcela opačně je tomu v případě zájmu veřejnosti o předčasné volby. Ty by se aktuálně měly v souhrnu konat podle názoru 75,1 % veřejnosti, zatímco v prosinci minulého roku volalo po předčasných volbách 70,1 % domácí populace.

Únorový průzkum spolčenosti SANEP dále přináší zajímavé zjištění, že i přes tříčtvrtinový příklon veřejnosti ke konání předčasných voleb, je v souhrnu o čtvrtinu menší část veřejnosti (51,7 %) názoru, že by měl mít prezident republiky možnost odvolat premiéra. Obdobný je i názor veřejnosti na otázku, zda by měl mít Miloš Zeman po nástupu na svůj prezidentský post, pokud to umožní Ústava ČR, odvolat premiéra Petra Nečase, s čímž souhlasí 51,4 % domácí populace a naopak nesouhlasí 42,3 % veřejnosti.

Jakkoli je zřejmé, v obou otázkách se k možnosti, ale i k reálnému odvolání premiéra hlavou státu přiklání nadpoloviční část veřejnosti, může názor části veřejnosti v otázkách spojených s osobou Miloše Zemana být ovlivněn i názorovou polarizací společnosti, která vyvrcholila před a po druhém kole přímé prezidentské volby. Na názory a činy vítěze prezidentské volby Miloše Zemana tak může část veřejnosti automaticky vždy pohlížet veskrze negativně.

V případě možnosti odvolání premiéra hlavou státu však může i část veřejnosti, která by souhlasila s předčasnými volbami, vnímat možnost odvolání premiéra prezidentem republiky jako obecně nepřijatelné posilování prezidentských pravomocí, navíc pokud existují standardní mechanismy jako např. vyjádření nedůvěry vládě Poslaneckou sněmovnou, či podání demise vlády prostřednictvím premiéra.

Jak ukazují výsledky exkluzivního šetření společnosti SANEP, většinová část veřejnosti je dlouhodobě nespokojena s koaliční vládou premiéra Petra Nečase a zvyšující se poptávka po předčasných volbách je jasným vzkazem domácí populace této koaliční vládě. Ovšem i přesto, že možnost odvolání premiéra prostřednictvím prezidenta republiky nemá podporu celé skupiny veřejnosti volající po předčasných volbách, stále by měla tato aktivita nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana větší než nadpoloviční podporu veřejnosti, což mu po jeho zvolení do čela státu dává poměrně silný mandát a nástroj pro vyjednávání s premiérem Petrem Nečasem. Tento mandát je navíc podpořen skutečností, že nový prezident ČR vzešel z přímých voleb a tedy z většinových hlasů voličů a občanů ČR.

Exkluzivní bleskový internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 9. - 12. února 2013 na vybrané skupině 6.329 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 15.917 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz