» Aktuality

SANEP: NEJDŮVĚRYHODNĚJŠÍM PŘEDSEDOU STRANY JE KAREL SCHWARZENBERG

Největší důvěře se z předsedů politických stran těší šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.


Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který monitoroval důvěryhodnost dvanácti předsedů politických stran, které mají své volené i nevolené zástupce v dolní komoře Parlamentu, a dále i předsedů neparlamentních stran, které v posledních třech šetřeních volebních preferencí společnosti SANEP dosáhly na tříprocentní hranici.

Hodnocení důvěryhodnosti čelních představitelů dvanácti politických stran ukazuje pozitivní či negativní příklon široké veřejnosti k jednotlivým osobnostem. Výsledky společnosti SANEP tak nelze zaměňovat s volebními či stranickými preferencemi.

Jak dále ukazují výsledky únorového šetření společnosti SANEP z pohledu celkové populace, tedy voličů i nevoličů, je druhou nejlépe hodnocenou čelní osobností dvanácti politických stran předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, následován šéfem KSČM Vojtěchem Filipem.

Překvapivým výsledkem je čtvrté místo, které získal předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík, který se tak umístil i před pátým Petrem Nečasem. Premiér a předseda ODS Petr Nečas může v očích veřejnosti doplácet na celospolečenské negativní vnímání vládní politiky. Skutečnost, že v otázce důvěryhodnosti se šéf nejsilnější vládní strany ocitl až za představiteli TOP 09 a STAN, rovněž může vypovídat i o celkově klesající důvěře pravicových voličů v ODS.

Na šestém místě skončil předseda Strany Zelených Ondřej Liška následován bývalým premiérem a současným šéfem NS-LEV 21 Jiřím Paroubkem.

Osmou příčku obsadila předsedkyně strany SUVERENITA-SBB Jana Bobošíková, za níž se pouze s rozdílem šesti desetin procentního bodu umístil předseda SPOZ Vratislav Mynář. Ten vešel ve známost zejména díky úspěšnému prezidentskému kandidátovi a čestnému předsedovi této strany Miloši Zemanovi. Jak však naznačuje šetření společnosti SANEP, případný volební úspěch SPOZ může přinést právě Miloš Zeman, než předseda SPOZ Vratislav Mynář, který zatím v současné době není příliš výraznou a známou osobností.

Nejméně důvěry má pak z dvanácti hodnocených osobností nově zvolený šéf Věcí veřejných Vít Bárta a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake.

Při celkovém pohledu na výsledky šetření společnosti SANEP je zřejmé, že většina domácí populace šéfům dvanácti politických stran nedůvěřuje. Vyslovená důvěra, která představuje součet kladných hlasů, je pak odrazem individuálního kladného hodnocení, které však rozhodně není odrazem případné volební podpory. V celkovém hodnocení se pak odráží i celková znalost či neznalost jednotlivých politiků.

Za nejvýraznější osobnosti v čele dvanácti hodnocených politických stran tak lze označit představitele TOP 09, ČSSD a KSČM, kdy v případě Karla Schwarzenberga lze poukázat na vysokou úroveň důvěry, která se však již neodráží na důvěře ve stranu TOP 09, v jejímž čele stojí. I přesto je patrné, že se TOP 09 může stát v dalších parlamentních volbách vedoucí pravicovou stranou.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 18. - 24. února 2013 na vybrané skupině 12.541 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 27.290 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz