» Aktuality

BKI-PRAHA SLAVÍ VÝROČÍ VELKOMORAVSKÉ MISE SV. CYRILA A METODĚJE

BKI-PRAHA SLAVÍ VÝROČÍ VELKOMORAVSKÉ MISE SV. CYRILA A METODĚJEAktivity  pořádané Bulharským kulturním institutem v Praze u příležitosti oslav 1150.


Praha

17.5.2013 bude v Galerii BKI-Praha zahájena výstava ikon bulharského ikonopisce Dobromira Dimitrova, doplněná o duchovní texty Ivany Noble. Pětice mladých autorů pokračuje v tradici bulharského pravoslavného ikonopisectví a představuje kopie byzantských ikon ze 13. a 14. století, druhá část výstavy nabízí autorská řešení tradice a ikonopiseckého kánonu Pravoslavné církve. Spoluorganizátor: Evangelická teologická fakulta UK, výstava potrvá do 24.5.2013. Galerie Stará radnice ve Vsetíně bude hostit tuto výstavu od 30.5. do 11.6.

Morava - Dny slovanské kultury, Kroměříž

V Arcibiskupském zámku bude zahájena autorská výstava Bulharské ikony Justiniana Tilova. Výstava zahrnuje 36 ikon, spojených se starozákonními a evangelickými náměty, vyobrazení světců, kanonizovaných během bulharského Středověku, jako jsou například sv. Cyril a Metoděj a sv. Ivan Rilský. Ikony představují výjevy, náměty, svatá místa a postavy z bulharského církevního kalendáře. Kromě toho ilustrují, jak se v průběhu doby měnil ikonopisecký kánon v bulharských zemích. Vernisáž výstavy 22.3.2013, 14.00 h. Výstava potrvá do 25.5.2013. Tento den v 15.00 hod. budou mít návštěvníci výstavy navíc možnost seznámit se s autorem Justinianem Tilovem a přímo od něj se dozvědět více o současné bulharské ikoně a ikonopisectví.

V rámci Dnů slovanské kultury bude v Kroměříži na Velkém náměstí promítán bulharský hraný film spojený s Velkomoravskou misí sv. Cyrila a Metoděje.

Bulharsko na Moravě 2013 – festival ducha a písma, Vsetín

Ve Vsetíně bude mimo jiné představena i současná bulharská kultura a jazyk. 23.5. bude v letním kině promítnut úspěšný bulharský hraný film Cizinec z roku 2012. Snímek komickým způsobem zachycuje jazykové a kulturní rozdíly mezi francouzským mladíkem zamilovaným do dívky z malé bulharské vesnice. Jednu z menších rolí v komedii ztvárnil i Christopher Lambert.

27.5.2013 bude ve výstavních sálech kina Vatra zahájena výstava Slovanské písmo, včetně komentovaných prohlídek s možností zhlédnutí historického bulharského filmu. Program je určen pro střední školy. Výstava zahrnuje nejrůznější grafická vyobrazení bulharské cyrilice, mezi nimi se nacházejí dětské kresby, středověké grafiky i erby, ikony a historické památky. Výstava zdařile propojuje historický význam cyrilského písma s jeho dnešní podobou.

Ve spolupráci s Domem kultury Vsetín vydáváme výroční Cyrilometodějské pexeso s fotografiemi památek obou myslitelů v našich zemích (ČR, Bulharsko, Slovensko). Populární interaktivní hra je součástí zábavně-vzdělávacího programu pro děti a mládež.

Komponovaný večer Slovo a píseň dne 30.5. ve vsetínském domě kultury bude společenským setkáním s cílem prezentovat současnou bulharskou kulturu, hudbu, literární činnost a také bulharské kulinářské umění. Hudební doprovod zajistí pražský soubor Džezvica.

Aktuální program na www.bki.cz.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz