» Aktuality

MINISTRYNĚ MÜLLEROVÁ ZASTAVILA VYDÁVÁNÍ SKARET

Úřady práce dostaly v pátek pokyn, aby přestaly vydávat karty sociálních systémů - sKarty.


Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová to uvedla 7.5.2013 happeningu Národní rady zdravotně postižených ČR a před budovou Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Vydávání sKaret jednotlivé úřady utlumují už od února. Předávání klientům se oficiálně zastavuje poté, co vláda přijala usnesení, kterým ministryni doporučila zahájit intenzivní jednání a legislativní kroky k ukončení projektu sKaret. Ministryně Ludmila Müllerová se setkala se několika desítkami účastníků mítinku a mimo uvedla, že na takových akcích není možné nikoho přesvědčovat o výhodách karty. Nalézt řešení projektu sKaret má nyní společná pracovní skupina expertů MPSV, Úřadu práce ČR a České spořitelny. Podle ministryně není možné připustit, aby vládou doporučené ukončení projektu sKaret znamenalo pro jejich držitele jakkoliv problém. Dávky se vždy musí včas a řádně dostat ke klientům.

Ministryně Ludmila Müllerová na mítinku rovněž připomněla, že chce pomoci lidem se zdravotním postižením. A proto ministerstvo práce a sociálních věcí navrhne na základě hodnocení dopadů sociální reformy úpravu zákonů. Ta bude znamenat, že lidé s postižením nebudou muset tak často jako doposud chodit na úřady. Stát by se o ně měl více postarat tam, kde je to skutečně třeba. Ministerstvo zvažuje například upustit od víceúčelového posudku o stupni závislosti, zrušit vazby přiznávání průkazů pro lidi se zdravotním postižením na uznaný stupeň závislosti nebo navázat příspěvek na mobilitu na průkaz osoby se zdravotním postižením.

Zdroj: MPSV



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz