» Aktuality

NEZAPOMNĚLI JSTE, ŽE DRUHÁ KVĚTNOVÁ NEDĚLE JE SVÁTEK MATEK?

NEZAPOMNĚLI JSTE, ŽE DRUHÁ KVĚTNOVÁ NEDĚLE JE SVÁTEK MATEK?
Je to den, kdy vzdáváme poctu všem matkám, maminkám, maminečkám i mamčám.

Slaví se téměř na celém světě, ale na jednotlivých kontinentech má své zvyklosti, které se mohou lišit i v jednotlivých zemích. V České republice připadá den matek na druhou květnovou neděli. A jak se má správně uctít česká matka? Měla by dostat od svých dětí dárky (ale i třeba od blízkých), které by měly být vyrobeny vlastnoručně darujícími, a ti by měli přidat ještě kytičku.

Původ svátku se připisuje období rozkvětu starověkého Řecka, kde byl slaven svátek plodnosti a matek. V tento den byla uctívána pohanská bohyně Rhey, matka bohů.

Novodobá myšlenka pocty matkám a pravidelných oslav se váže k roku 1907 a je navždy svázána se jménem Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. V roce 1912 vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson druhou květnovou neděli za první oficiální svátek Dne matek. U nás byl svátek slaven díky Alici Masarykové od roku 1923, avšak po druhé světové válce byl vytlačen a nahrazen Mezinárodním dnem žen, který spíše připomínal bujaré oslavy mužů a svátek rudých karafiátů.

Den otců připadá na třetí neděli v červnu.  

-red-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz