» Aktuality

REAKCE NA ZPRÁVU UVEDENOU V SERVERU IDNES.CZ 14. KVĚTNA 2013

V otištěném rozhovoru s panem ministrem je zmiňována Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé v Luži Košumberku.


Potvrzuji sdělení pana ministra, že úbytek dětí v dětské rehabilitaci v žádném případě nesouvisí se současně změněnými poměry díky nově vydaným zákonným předpisům.

Dopad negace těchto nových předpisů ale jen urychluje dlouhodobý, prakticky již dvacetiletý vývoj v léčbě dětských pacientů. Důvodem propadu počtu dětských pacientů je na jedné straně snížený počet dětí v našem státě obecně, tedy vlivy demografické. Nejvýraznějším důvodem, který pan ministr uvedl, je zcela zásadní změna v přístupu k taktice a v postupu v léčbě především u řady ortopedických chorob. Moderní chirurgické postupy přináší u řady těchto stavů zkrácení doby léčby, a to i o řadu měsíců.

Třetím důvodem je ale trvalá pozitivní snaha zdravotnického systému, aby se léčba dětí přesunula do sféry kvalitních ambulantních pracovišť, která jsou dosažitelná v místě bydliště nemocných dětí. Tím dochází k pozitivnímu dopadu, tj. že dítě není vytrženo z rodinného prostředí.

Na závěr jen drobná oprava "Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé v Luži Košumberku má dosud trvale dětská lůžka, ale z původních 600 jich zůstala prakticky jen desetina, tj. 60 lůžek ve dvou plně vybavených pavilónech. Jeden z nich je přímo určen pro léčbu dítěte s doprovodem, obvykle s matkou. Léčebna má navíc pro tuto léčbu velmi kvalitní přístrojové a personální vybavení a mimo jiné nabízí především dětem i hipoterapii," dodává MUDr. Václav Volejník, CSc. ředitel Hamzovy léčebny v Luži - Košumberku.

Zdroj: Prohlášení léčebny pro děti a dospělé Košumberk



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz