» Aktuality

TVOŘTE A NATÁČEJTE - SOUTĚŽ PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ!

Praha, 27. května 2013 - Navštivte a natočte vzpomínky vašich babiček, dědečků, rodičů, sousedů či známých!


Třeba o letních prázdninách. Vezměte si kameru nebo diktafon, možná bude stačit váš mobilní telefon a nechte je vyprávět. Soutěž Příběhy 20. století zaštítil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala.

Soutěž začíná 1. června a končí 15. října 2013, organizují ji renomované neziskové organizace Post Bellum (www.pametnaroda.cz) a Pant (www.moderni-dejiny.cz), mediálními partnery jsou Česká televize, Český rozhlas, MF DNES a iDNES.cz.

Velká prázdninová soutěž nese jméno známého a oceňovaného dokumentárního cyklu, který znáte z vysílání Českého rozhlasu a iDNES.cz. Název také napovídá, o co v soutěži jde. Zapojit se do ní může každý už od 13 let. Organizátoři vyzývají občany ČR, aby od 1. června do 15. října zdokumentovali příběhy například svých prarodičů, rodičů, sousedů, známých či kteréhokoliv jiného pamětníka, natočili jejich vzpomínky na video (přípustný je i zvukový formát mp3). Organizátoři pomohou zájemcům s náměty na příběhy, s technickou i odbornou konzultací. Připravují pět velkých setkání účastníků soutěže v pěti městech ČR. 

Vítězí nejen nejzajímavější příběh, ale také nejlépe sepsané a zdokumentované vyprávění. Vzpomínky by měly být doplněné fotografiemi, popř. deníky, archivy a podobně. Každý, jednotlivec nebo tým, si zvolí jednu ze tří soutěžních kategorií: 13-15 let, 16-18 let a dospělá veřejnost od 19 let. Přihlásit se můžete už teď na www.pribehy20stoleti.cz, kde také najdete přesná pravidla.

Ministr Petr Fiala se k projektu vyslovil na dnešní tiskové konferenci, kde mj. řekl: „Jsem rád, že mohu podpořit tento projekt, protože ho považuji za velmi kvalitní, inovativní a mimořádně užitečný. Je potřeba si připomínat minulost a vést k tomu mladé lidi. Dlouhodobě víme, že je problém s výukou moderních a poválečných dějin ve školách (ať už z nedostatku metodiky, učebních materiálů nebo času), ale vzhledem k současnému dění v naší společnosti je čím dál tím důležitější se tomuto tématu věnovat. Potřebujeme, aby si mladí lidé dokázali představit a uvědomit, jak moc se naše země proměnila, čím vším si ve 20. století prošla, jak jsme se vyrovnávali s totalitní mocí.“

Zdroj: www.msmt.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz