» Aktuality

DO CHORVATSKA UŽ BRZY BEZ PASU

DO CHORVATSKA UŽ BRZY BEZ PASUPraha 19. června (PROTEXT) - Ročně míří do Chorvatska téměř 650.000 Čechů. Pro ty všechny máme dobrou zprávu.


Vstupu Chorvatska do EU 1.7. se nemusí obávat. Zájezdy ani potraviny nepodraží, naopak zlevní víno, odpadne čekání na hranicích a co víc, už nebudete potřebovat ani pas.

Co pro Čechy bude vstup do EU znamenat?

Především se zrychlí provoz na hranicích, protože odpadne celní kontrola. Místo ní bude probíhat pouze rychlá hraniční kontrola.

Navíc můžete nechat pasy doma, protože nově vystačíte pouze s platným občanským průkazem. Nezapomeňte ale, že děti bez občanky pas stále potřebují!

Dobrou zprávou také je, že se v nejbližší době neočekává prodražení potravin ani služeb. Navíc nebude nijak omezen dovoz potravin pro svou potřebu. Pokud tedy na pláži neplánujete český chleba s paštikou prodávat, můžete si ho s sebou přivézt, kolik chcete.

Překvapením je, že víno podle odborníků se vstupem do Chorvatska zlevní, a večery na pláži tak mohou být ještě příjemnější.

Nepodceňujte cestovní pojištění!

Novinkou je také to, že v Chorvatsku budeme mít nárok na nezbytnou zdravotní péči. Ten vznikne po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (modrá kartička vydaná vaší zdravotní pojišťovnou). "To ovšem neznamená, že bychom od teď při cestě do Chorvatska měli zapomínat na řádné cestovní pojištění," upozorňuje Tomáš Suchý, ředitel divize pojištění internetového portálu Ušetřeno.cz. “Nárok na nezbytné ošetření platí pouze ve státních zdravotnických zařízení a řídí se pravidly dané země, takže je potřeba počítat s vysokými poplatky za léky či jednotlivá ošetření.”

Další důležité informace: http://www.usetreno.cz/



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz