» Aktuality

SANEP: VLÁDA PREMIÉRA JIŘÍHO RUSNOKA MÁ NADPOLOVIČNÍ DŮVĚRU ČECHŮ, NEJMENŠÍ DŮVĚRU MÁ FISCHER

SANEP: VLÁDA PREMIÉRA JIŘÍHO RUSNOKA MÁ NADPOLOVIČNÍ DŮVĚRU ČECHŮ, NEJMENŠÍ DŮVĚRU MÁ FISCHER

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka se aktuálně těší důvěře 55,9 % domácí populace.


Názor, že by vláda premiéra Jiřího Rusnoka měla získat ve Sněmovně důvěru, pak v souhrnu sdílí 56,8 % veřejnosti. Ukázal to aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP. Vláda expremiéra Petra Nečase měla přitom v únoru letošního roku důvěru 14,7 % veřejnosti.

Jak dále ukázal průzkum společnosti SANEP, podle názoru 39,3 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, vláda premiéra Jiřího Rusnoka by měla vládnout pouze po nezbytnou dobu nutnou k vyhlášení předčasných voleb. Názor, že by Rusnokova vláda měla vládnout až do řádných voleb v roce 2014, pak sdílí 21,5 % dotázaných. Naopak názor, že by Rusnokova vláda neměla vládnout vůbec, sdílí 35,1 % dotázaných.

Největší důvěře se z vládního kabinetu těší samotný premiér Jiří Rusnok, který má důvěru v souhrnu 59,8 % dotázaných. Uvedené hodnoty v hodnocení důvěry jednotlivých členů vlády představují souhrn kladných hlasů. Bývalý premiér Petr Nečas se přitom v dubnu letošního roku těšil důvěře pouhých 15,2 % veřejnosti.

Nadpoloviční důvěře se z vládního kabinetu Jiřího Rusnoka těší dále ministr obrany Vlastimil Picek (59,5 %), který byl ministrem obrany i ve vládě expremiéra Petra Nečase. Vlastimil Picek měl přitom v dubnu letošního roku, tedy měsíc po svém nástupu na post ministra obrany ve vládě expremiéra Petra Nečase, důvěru pouze 17,5 % veřejnosti. Skutečnost, že po pádu vlády premiéra Petra Nečase a svém znovujmenování ve vládě Jiřího Rusnoka získává Vlastimil Picek důvěru nadpoloviční většiny veřejnosti, svědčí bezesporu o jeho kreditu a profesionalitě, která není spojována s korupčními skandály vlády expremiéra Petra Nečase.

Jediná žena v Rusnokově vládě ministryně spravedlnosti Marie Benešová se pak těší důvěře 51,9 % veřejnosti.

Naopak nejmenší důvěru má z vládního kabinetu Jiřího Rusnoka ministr financí a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer, který má důvěru 22,5 % dotázaných.

Pod třicetiprocentní hranicí skončil i ministr kultury a bývalý generální ředitel České televize a bývalý ředitel TV Óčko Jíří Balvín, který má důvěru v souhrnu 29,2 % respondentů.

Za pozornost stojí i důvěra ministra zahraničních věcí Jana Kohouta, který se opírá o důvěru 45,2 % veřejnosti. Jeho předchůdce Karel Schwarzenberg, který byl nejdůvěryhodnějším ministrem minulé vlády expremiéra Petra Nečase, se přitom v dubnu letošního roku podle průzkumu společnosti SANEP těšil důvěře 33,3 % veřejnosti.

Vysoká důvěra Rusnokova kabinetu bezpochyby souvisí s propastnou nedůvěrou bývalé Nečasovy koaliční vlády, která se potýkala s řadou korupčních skandálů. Většinová část domácí populace tak může Rusnokovu vládu vnímat, jako alespoň v tuto chvíli, nejlepší možné řešení politické krize a propastné nespokojenosti s vládou expremiéra Petra Nečase.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 10. - 16. července 2013 na vybrané skupině 6.908 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.318 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz