» Aktuality

AHR ČR VÍTÁ ZAMÍTNUTÍ ZVÝŠENÍ POPLATKŮ SENÁTEM ČR

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) vítá včerejší rozhodnutí většiny senátorů o zamítnutí zákona o místních poplatcích, který by znamenal navýšení rekreačního a lázeňského poplatku o 100 procent.


V době pokračující krize by toto opatření mělo negativní vliv na cestovní ruch a lázeňství, již tak zmítané krizí.

AHR ČR sledovala legislativní vývoj ve věci navrhované novely zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích. Poslancům předkládala své argumenty a návrhy, které nakonec nebyly vyslyšeny, a zákon byl postoupen v původním znění Senátu ČR. Prezident AHR ČR, Václav Stárek navštívil Hospodářský výbor senátu, kde předložil argumenty a stanovisko provozovatelů ubytovacích zařízení. Hospodářský výbor doporučil zákon zamítnout. Senát pak na včerejším zasedání návrh zákona zamítl, takže v situaci, kdy je rozpuštěna PSP ČR to znamená, že zákon v této podobě nebude přijat.

 

Argumenty AHR ČR:

Poplatky jsou v současné době rozděleny na poplatek z kapacity, kde je plátcem i poplatníkem ubytovací zařízení a platí se za každého ubytovaného hosta. Dále na tzv. rekreační a lázeňský poplatek, který se platí pouze za turistu nebo lázeňského hosta. Právě tento poplatek, respektive jeho maximální stanovená hranice, se měl zvýšit z 15,- na 30,- Kč za osobu a noc. Plátcem tohoto poplatku je ubytovací zařízení, zatímco poplatníkem je sám zákazník.

"Zvýšení poplatku by bylo pouze penalizací poctivých podnikatelů, kteří tyto poplatky platí. Na rozdíl od poplatku z kapacity je totiž velmi těžko prokazatelné, kdo přijíždí jako turista a kdo je například na služební cestě. Navíc navýšení poplatků v době, kdy naše lázeňství zoufale potřebuje pro své přežití samoplátce, by znamenalo další úbytek hostů. Posledním argumentem je fakt, že není jasné jak obce a města s takto vybranými prostředky naloží. Podle názoru provozovatelů ubytovacích zařízení by prostředky, které turisté přináší, měly být zpět alespoň částečně investovány do zlepšení infrastruktury a podpory rozvoje cestovního ruchu," vyjmenoval argumenty podnikatelů Václav Stárek.

AHR ČR navrhuje, aby bylo znovu obnoveno jednání v této záležitosti s Ministerstvem financí a zástupci obcí a měst. Jsme pro systémové řešení, spravedlivé pro všechny strany. Zavedení jednoho poplatku, který by se odevzdával za každého ubytovaného hosta bez rozdílu účelu pobytu, by umožnilo, aby byl tento poplatek nižší a v závěru by se vybralo více. Navíc by byl výběr snadno kontrolovatelný a transparentní. V současné době by zvýšení poplatku, tak jak bylo navrženo, bylo pouze dalším trestem poctivých podnikatelů. Ti nepoctiví jej stejně neodvedou a není cesta jak výběr řádně kontrolovat.

Zdroj TZ AHR ČR



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz