» Aktuality

KONEC SKARET SE BLÍŽÍ – BUDOU ZRUŠENY ZÁKONEM


Úřad práce ČR musí aktuálně nastavit nový způsob výplaty nepojistných sociálních dávek a vyměnit sKarty pro zdravotně postižené občany za nové průkazy TP, ZTP, ZTP/P těm osobám, které jsou jejich držiteli. Upozorňujeme, že prozatím jsou pouze dohady, jaký bude postup, neboť ještě nevstoupila v platnost novela příslušného zákona a vše ostatní je v jednání.

Zákon rušící sKartu zřejmě nabyde účinnosti v době - 1. října nebo 1. listopadu 2013. Senátní novela příslušného zákona již byla podepsána prezident České republiky. V tiskovém prohlášení z 26. 9. 2013 říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „Pokud zákon, kterým sKarty končí, nabude účinnosti 1. listopadu 2013, celý projekt by měl skončit nejpozději příští rok v dubnu.“
Ukončení projektu sKaret už řeší společné pracovní týmy MPSV, ÚP a ČS pod vedením řídícího výboru. Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka v témže tiskovém prohlášení sděluje: „Dohoda je taková, že po 12. říjnu 2013 začnou jednání o řešení současné situace,“ dodal.
MPSV důkladně zanalyzuje právní východiska smlouvy s ohledem na nabytí účinnosti zákona o zrušení sKaret a Českou spořitelnou provede nezávislý audit. Z pohledu nákladů, průběžné komunikace, poskytování informací a zejména kvůli potřebnému plynulému ukončení projektu ve vztahu ke klientům je pro obě strany proto důležité časové hledisko.

Tisková mluvčí Štěpánka Filipová sdělila veřejnosti, že MPSV předpokládá, že vlastní ukončení systému sociálních karet vyjde stát na 5,24 milionu korun, z toho si tři miliony vyžádá vydávání nových průkazů pro zdravotně postižené občany. Zbývající náklady se týkají informačních dopisů a poštovného.

Karta sociálních systémů byla zaváděna od roku 2012 jako jeden ze způsobů výplaty dávek. Kartu má v současné době téměř 280 000 lidí. Do konce srpna 2013 jejím prostřednictvím Úřad práce ČR vyplatil více než 2,3 miliony dávek v hodnotě přesahující 12,8 miliardy korun.

Průběžné informace o sKartách můžete získat na webových stránkách – www.mpsv.cz - www.uradprace.cz - www.skontakt.cz

Zdroj: MPSV

Zpracovala: Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz