» Aktuality

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU SE BLÍŽÍ

Druhý exkluzivní průzkum voleb do Evropského parlamentu (dále jen EP) společnosti SANEP, potvrzuje v roli favorita letošních eurovoleb hnutí ANO 2011 s lídrem Pavlem Teličkou. Ten by podle aktuálního průzkumu společnosti SANEP získal podporu 18,9 procenta voličů, kteří by se zúčastnili voleb do EP.


Pavel Telička je zároveň v souhrnu pro 37,8 procenta dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, nejdůvěryhodnějším z uvedených patnácti kandidátů do EP.  V průzkumu společnosti SANEP figuruje patnáct aktuálně známých kandidátů do EP.

Aktuální průzkumu společnosti SANEP, který sleduje voličské trendy a nálady, poukazuje na aktuální volební úspěch hnutí ANO 2011, ČSSD, KSČM, TOP 09, ODS a KDU-ČSL. V případě ODS se pak potvrzuje, že občanští demokraté s největší pravděpodobností nezopakují svůj volební vítězný úspěch z roku 2009, kdy získali ve volbách do EP 31,45 procenta hlasů.

Vedle aktuálně preferovaných stranických lídrů jako je Pavel Telička (hnutí ANO 2011), Jan Keller (ČSSD), Kateřina Konečná (KSČM), Jaromír Drábek (TOP 09), Jan Zahradil (ODS) a Pavel Svoboda (KDU-ČSL), však budou chtít uspět i další výrazné osobnosti politického života jako např. Jiří Paroubek (LEV 21), Radek John (Věci veřejné), Klára Samková (Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury), ale i Ondřej Liška (SZ) či Ivan Bartoš (Česká pirátská strana) a další osobnosti, které budou chtít přitáhnout k volebním urnám své věrné voliče, což bude znamenat velké úsilí ve volbě volebních témat a mediálním prostoru.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 23. 2. - 2. 3. 2014 na vybrané skupině 7371 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 21.459 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 procenta. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz