» Aktuality

ČESKÝ DUCHOVNÍ TOMÁŠ HALÍK ZÍSKAL TEMPLETONOVU CENU PRO ROK 2014

ČESKÝ DUCHOVNÍ TOMÁŠ HALÍK ZÍSKAL TEMPLETONOVU CENU PRO ROK 2014


Laureát této ceny usiloval o svobodu náboženství a kultury v době sovětské okupace v letech 1968-1989. Tomáš Halík, český duchovní a filozof se po sovětské invazi do Československa zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody a který se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími, získal Templetonovu cenu pro rok 2014.

Msgr. Prof. Tomáš Halík, 65, byl komunistickým režimem v roce 1972 označen jako "nepřítel režimu". Po téměř dvě desetiletí významně působil v rozsáhlé síti akademiků, teologů, filozofů a studentů odhodlaných k budování intelektuálních a duchovních základů pro demokratický stát, který on a další předjímali, avšak většině se tehdy zdál být pouze vzdáleným snem.

V rozhodujících letech po „Sametové revoluci“ jako poradce vůdčích osobností, jako byl Václav Havel a kardinál Tomášek, napomáhal přechodu Československa k demokracii. Od té doby se mons. Prof. Tomáš Halík i mezinárodně zasazoval o náboženskou toleranci a porozumění a o sdílení myšlenek mezi velmi vzdálenými zastánci kulturních a duchovních tradic a také a především o dialog s nevěřícími.

Templetonova cena, jejíž hodnota činí 1,1 miliónu liber (kolem 1,8 miliónů dolarů, respektive 1,3 miliónů eur), je jednou z nejvýznamnějších cen, které jsou každý rok udělovány žijícím osobnostem za jejich přínos pro duchovní dimenzi života, ať již svým poznáním, bádáním nebo praktickou činností.

Cena založená v roce 1972 dnes již zesnulým investorem a filantropem Sirem Johnem Templetonem je hlavním nástrojem dobročinného poslání Nadace Johna Templetona, jež si klade za cíl podporovat objevy týkající se otázek smyslu lidské existence.

Templetonova cena je udělována za tvořivost, inovaci, důslednost a vliv vlastních činností na způsob života, kterými lidstvo vyjadřuje svou touhu po duchovním rozvoji cestou hledání a vysvětlování.

Zdroj: tisková kancelář Templeton Press Office při CTN



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz