» Aktuality

PRAŽSKÉ PROTONOVÉ CENTRUM NAVŠTÍVIL VELVYSLANEC NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ

PRAŽSKÉ PROTONOVÉ CENTRUM NAVŠTÍVIL VELVYSLANEC NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍVelvyslanec Nizozemského království Eduard W. M. V. Hoeks 20. března navštívil pražské Protonové centrum, aby načerpal, co nejvíce informací o tomto zařízení.


Země tulipánů připravuje výstavbu hned čtyř protonových center. Holandsko, kde žije 17 milionů obyvatel, dospělo na základě podrobných analýz k závěru, že protonová terapie by měla být indikována zhruba 9 000 onkologickým pacientům ročně. Rada holandských zdravotních pojišťoven předložila vládě dokument, který s přihlédnutím k současným možnostem stanovil co nejaktuálnější potřebu protonové léčby rakoviny zatím pro 3 500 pacientů ročně. Proto jsou v procesu dokončování anebo výstavby hned čtyři centra na různých místech země. E. Hoeks se chce osobně zasadit o to, aby se brzy potkali lékaři a další specialisté obou zemí a předali si zkušeností.

„Zařízení na mě působí imponujícím způsobem. Viděl jsem, jak vyspělá technologie dokáže úspěšně bojovat s vážnou nemocí. I v Holandsku jsme se rozhodli pro výstavbu protonových center. A to je důvod, proč osobně velmi stojím o kooperaci našich a českých specialistů,“ řekl při své návštěvě E. Hoeks a dodal: „Jsem nadšený z moderního českého centra a profesionality všech lidí, kteří v něm pracují. Jistě je dobré, že všichni rovněž hovoří anglicky a k pacientům se chovají velice přívětivě. Jsem pyšný, že jsem ho mohl navštívit a věřím, že i pro naše lékaře budou praktické zkušenosti přínosné.“

 Zdroj: red:fel / foto:czppraha / in PTC

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz