» Aktuality

FESTIVAL TÝDEN KOMUNIKACE OSOB SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

FESTIVAL TÝDEN KOMUNIKACE OSOB SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM

Poslední zářijový týden přinesl krásné babí léto a festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.


Nezisková organizace ORBI PONTES pořádala letos již 3. ročník festivalu v termínu 20. - 28. 9. 2014.

Z bohatého programu si mohl vybrat každý. Ve 14 městech ČR se uskutečnilo v rámci festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižených na 80 zajímavých akcí. Pořádali se dny otevřených dveří, ukázkové hodiny českého znakového jazyka, divadelní představení, výstavy, přednášky, workshopy, rozmanité sportovní akce. Cílem všech akcí a celého festivalu je vzájemné poznání světa slyšících a světa lidí se sluchovým postižením. Jak řekl pan Jaroslav Winter "uvádí se, že zhruba každý třetí člověk po 65 let věku trpí nedoslýchavostí….," sluchové postižení se tedy týká téměř každého z nás.

Letošní 3. ročník festivalu přinesl opět několik novinek. Pořádající organizace ORBI PONTES připravila spolu se sociální firmou Transkript online s.r.o. oblíbené komentované prohlídky s využitím online simultánního přepisu a přidala komentované procházky po Praze opět s využitím simultánního přepisu. S tablety jsme běhali v Botanické zahradě hl. m. Prahy, na Kampě a na Vyšehradě. Počasí nám přálo, za vše mluví příspěvek pana Kratochvíla na www.kochlear.cz "Kampa byla prima, na Vyšehrad jedu také.".

Stěžejní akcí ORBI PONTES bylo uspořádání odborné konference "Komunikační prostředky osob se sluchovým postižením v praxi," která se uskutečnila v důstojném prostředí velkého sálu Magistrátu hl. m. Prahy ve čtvrtek 25. září 2014. Sál byl zaplněn téměř do posledního místa; účastníci z řad zdravotníků, sociálních pracovníků, úředníků, neziskových organizací se dozvěděli spoustu zajímavých praktických informací a viděli využití tlumočení do znakového jazyka a simultánního přepisu v praxi. Testerka sociální firmy Transktipt online s.r.o., paní Gita Moravcová, předvedla online simultánní přepis na tabletu a promluvila spolu s panem Zelenkou ze stejné společnosti o způsobu využití online služby. V diskuzi pak zazněl požadavek na zavedení možných příspěvků na moderní kompenzační pomůcky. Celá konference byla tlumočena do českého znakového jazyka a simultánně přepisována. Využit byl také systém Polygraf pro přenos simultánního přepisu na tablety účastníkům konference.

Ohlasy na konferenci jsou kladné, za vše uvádíme "…děkuji za informace, k materiálům se ráda vrátím. Chci také poděkovat za možnost účasti na konferenci, byla pro mě velmi zajímavá a přínosná. Eva Dedíková, Státní úřad inspekce práce, pracoviště Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě..." Jednotlivé prezentace jsou ke stažení na www.orbipontes.cz.

Programoví partneři, kterých letos bylo cca 50, připravili spoustu zajímavých akcí. Zlínský kraj uspořádal vlastní "Týden komunikace ve Zlínském kraji". Era svět zval do svého kina na pásmo skandinávských filmů s barevnými titulky, oslava Mezinárodního dne neslyšících proběhla v Brně i v Praze. Prádelna Zelený ostrov se spojila s Pevností - Českým centrem znakového jazyka o.s. a společně připravily akci pro děti včetně ukázkových hodin českého znakového jazyka. Na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci proběhla přednáška na téma Příběhy a humor neslyšících, v Ostravě přednáška na téma Neslyšící u lékaře…. Další zajímavé akce byly v Českých Budějovicích, Liberci, Táboře… Celkový program včetně uvedení programových, mediálních partnerů a partnerů celého festivalu naleznete na webových stránkách ORBI PONTES. Fotografie naleznete na facebookovém profilu festivalu.

3. ročník festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením podpořili:

Era, Společnost E.ON, Virtuse Group, Nadace Charty 77, konto Bariery, Společnost NEWTON Technologies, a.s., Společnost TIL Account s.r.o., 3M Česko, spol. s r.o., Společnost Panter s.r.o. , FPS Repro, Společnost Segafredo Zanetti CR s.r.o., Evropské vody s.r.o., Mirka Talavašková. Děkujeme všem partnerům za podporu.

Zdroj: Monika Jindrová, ORBI PONTES



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz