» Aktuality

SANEP: V PREZIDENTSKÉ VOLBĚ BY ZVÍTĚZIL MILOŠ ZEMAN

SANEP: V PREZIDENTSKÉ VOLBĚ BY ZVÍTĚZIL MILOŠ ZEMANPokud by se aktuálně konala přímá volba hlavy státu, zvítězil by opět stávající prezident Miloš Zeman před druhým předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem.


Více jak devatenáct měsíců od konání prvního kola prvních přímých prezidentských voleb si tak stávající prezident Miloš Zeman udržuje prvenství s aktuálním ziskem 20,3% hlasů. Navíc pak setřásl svého tehdejšího největšího rivala Karla Schwarzenberga, který je aktuálně se ziskem 12,8% hlasů až na třetím místě.

Největším Zemanovým soupeřem se tak aktuálně stává Andrej Babiš, kterému by dalo svůj hlas 14,1% voličů. Andrej Babiš počínaje sněmovními volbami v roce 2013 sbírá volební úspěchy včetně nedávných komunálních voleb a stává se i nejlépe hodnoceným vládním představitelem. Exprezident Václav Klaus by pak získal čtvrtý nejvyšší volební zisk, a to 9,1% hlasů od 59,7% voličů, kteří by se aktuálně přímých prezidentských voleb zúčastnili. Za ním se pak se ziskem 8,5% hlasů umístil český katolický kněz Tomáš Halík. Sociálně demokratický ministr bez portfeje a senátor Jiří Dientsbier by získal podporu 8,2% hlasů a dostal by tak o 1,3 procentního bodu více než jeho stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka (6,9%). Nejmenší podporu by z vybraných kandidátů získal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (1,2%) a bývalý prezidentský kandidát Jan Fischer (0,2%).

 

Stávající hlava státu Miloš Zeman se pak aktuálně těší důvěře v souhrnu 59,3% veřejnosti. Názor, že prezident Miloš Zeman je dobrým prezidentem ČR aktuálně v souhrnu sdílí 57,5% dotázaných. Skutečnost, že si dle většinového názoru počíná ve svém prezidentském úřadu, dobře dokládá i názor v souhrnu 56,6% dotázaných, podle nichž Miloš Zeman hájí národní zájmy důstojně.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 3. - 10. 10. 2014 na vybrané skupině 6.091 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů ČSÚ. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz