» Aktuality

PETICI ZA SPRAVEDLIVÝ PŘÍSPĚVEK NA PÉČI PODEPSALO TÉMĚŘ 11 500 LIDÍ!

PETICI ZA SPRAVEDLIVÝ PŘÍSPĚVEK NA PÉČI PODEPSALO TÉMĚŘ 11 500 LIDÍ!

Od roku 2012 trvá, prozatím marný, boj těžce zdravotně postižených za změnu legislativy. Konkrétně za změnu kritérií posuzování nároku na příspěvek na péči. Od tzv. „sociální reformy“ exministra Jaromíra Drábka přitom už tisíce handicapovaných lidí přišly o příspěvek na péči, ať už částečně, či zcela – tím, že jejich postižení bylo klasifikováno nižším stupněm závislosti. 


A to mnohdy opravdu nepochopitelně, „uzdravovali se“ například lidé s DMO, aniž by se jejich stav jakkoli objektivně změnil, a osoby po amputaci nohy nad kolenem se staly osobami bez vážné vady nosného ústrojí. Tato nesmyslná rozhodnutí existenciálně ohrozila mnohé jednotlivce i rodiny. Způsobila to změna legislativy. Zatímco do konce roku 2011 se posuzovalo podle 36 kritérií v zákoně o sociálních službách a cca dalších 60 v prováděcí vyhlášce, od roku 2012 se posuzuje podle pouhých deseti životních situací. „Představte si rodiče, pečující o těžce zdravotně postižené dítě ve třetím stupni těžké závislosti. Posudkový lékař ho na základě nové legislativy přesunul do prvního stupně lehké závislosti. To ale znamená, že nejenže nedostanou příspěvek na péči ve výši, s níž jejich rodinný rozpočet počítal, ale budou si sami muset začít platit ještě zdravotní a sociální pojištění, které za ně do té doby platil stát,“ uvedla další komplikaci Kateřina Klasnová, exposlankyně a zakladatelka Nadačního fondu KlaPeto. Dnes se to týká už „jen“ rodičů dětí straších deseti let.

Tři roky volají zdravotně postižení po změně legislativy, resp. k návratu do doby před reformami exministra Drábka. V dubnu se konal pod záštitou Nadačního fondu KlaPeto a za velkého zájmu veřejnosti ve sněmovně na toto téma seminář. „Měla jsem několik jednání se zástupci ministerstva práce a sociálních věci včetně paní ministryně Marksové. Bylo nám přislíbeno, že se rezort bude touto problematikou prioritně zabývat, protože si je vědom tíživé existenciální situace lidí, jichž se změna legislativy dotkla. Ale uplynuly další téměř dva roky a nic stalo,“ říká Zdena Cupková z NF KlaPeto a Sdružení zdravotně postižených v ČR. Právě ona iniciovala petici, kterou během dvou měsíců podepsalo 11 373 lidí.

„Řada těžce zdravotně postižených se dostává do existenčních problémů, které sami nemohou vyřešit, situace eskaluje a každé zdržení je fatální. Přitom by šlo celou věc vyřešit rychle i nelegislativní cestou,“ doplňuje Klasnová. Sdružení zdravotně postižených v ČR již před více než rokem poslalo MPSV návrh na změnu vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách., která by mohla situaci provizorně vyřešit do doby novelizace zákona. Ministerstvo sice počítá se změnou zákona, věcný návrh by měl být ale hotov až v roce 2016. Než začnou nová ustanovení platit, musí ale projít dlouhým schvalovacím procesem.

Dnes Kateřina Klasnová a Zdena Cupková odevzdaly petici ve sněmovně přímo do rukou předsedkyně petičního výboru Zuzky Bebarove-Rujbrove a místopředsedy Karla Fiedlera. Ten přislíbil, že se sněmovní výbor bude podnětem zabývat. „Petice splňuje veškeré formální náležitosti a budeme ji projednávat na veřejném slyšení ve sněmovně na konci září“, řekl Fiedler. Poslankyně Jana Hnyková, která pořádala již zmíněný seminář, chce ještě do léta udělat kulatý stůl se zástupci různých sdružení zdravotně postižených a MPSV. „Pokud ministerstvo nepodnikne patřičné kroky, jsem připravena podat návrh změny legislativy se skupinou poslanců,“ uzavřela Hnyková.

- TZ NF KlaPeto-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz