» Aktuality

CENY MOSTY PŘEVZALY NEJLEPŠÍ POČINY PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ

Plzeň 10. února (ČTK) - Záchranu života vozíčkářky z rozbouřené řeky, rozmísťování eurozámků, zaměstnávání handicapovaných lidí a celoživotní péči o mentálně postižené lidi ocenila dnes v Plzni cenou Mosty 2009 Národní rada osob se zdravotním postižením. Už sedmý rok tak odměňuje projekty i jednotlivce za zlepšování života lidí s postižením. Do letošního ročníku projektu bylo nominováno rekordních 91 projektů a osobností, loni jich bylo 73.


Cenu v kategorii pro instituce veřejné správy si odnesl Český Krumlov za zavádění eurozámků a euroklíčů na veřejné toalety ve městě. Univerzální klíč, kterým lze otevřít toalety i jinde v Evropské unii, město rozdává postiženým občanům. "Jsme velmi bariérové město, protože jsme středověké město a bariéry měly zadržet nepřátele. Teď se snažíme v potu tváře bariéry odstraňovat," konstatoval radní Roman Kneifl.
Zvláštní ocenění in memoriam získala Naděžda Rubnerová, která při loňských povodních skočila do rozbouřené řeky Ploučnice a pomohla zachránit volající ženu na ortopedickém vozíku. Zachránkyni ale smetl následný proud vody a utonula. "Znamená to pro nás strašně moc," řekl novinářům s dojetím manžel oceněné ženy Radek Rubner.
Za zaměstnávání a cílenou integraci tělesně postižených lidí do společnosti získala cenu v kategorii nestátních subjektů také Československá obchodní banka, Poštovní spořitelna. Ve spolupráci s firmou invalidů Ergotep zaměstnává na různých pozicích na 130 tělesně postižených lidí. "Pracují v marketingu, ve vývoji programů, na nepřepážkových místech. Jejich zaměstnání není čistě solidární záležitost, ale ryze obchodní vztah. Dokázali nám udělat nejlepší nabídku a dodat velmi kvalitní pracovníky," řekl zástupce banky Jan Zahálka.
Ocenění získal také Engelbert Mildner za celoživotní činnost a iniciativu v oblasti péče o mentálně postižené.
Slavnostní předávání cen podpořila v Plzni patronka projektu Livie Klausová, která předávala i jednu z cen, či ministři Dana Jurásková a Petr Šimerka.
"Smyslem udělování cen Mosty je to, abychom podpořili projekty, které umožňují žít lidem s postižením samostatný život. Umožňují jim integraci do společnosti, aby mohli užívat toho, čeho užívají ostatní lidé," shrnul předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz