» Aktuality

Absolventské ročníky studentů DAMU se konečně představí divákům v řadě lákavých titulů

Absolventské ročníky studentů DAMU se konečně představí divákům v řadě lákavých titulů

Na jeviště divadla DISK se koncem května mohly opět vrátit absolventské ročníky herectví kateder činoherního divadla a alternativního a loutkového divadla. Před koncem současné divadelní sezony, kterou neblaze poznamenala pandemie koronaviru, se tak mohou představit divákům i odborné veřejnosti v inscenacích, jako jsou činoherní tituly Přelet nad kukaččím hnízdem, Bouře a Platonov či Cthulhucén v podání studentů Katedry alternativního a loutkového divadla.


V červnovém programu je naplánováno několik premiér. Dvou premiérových uvedení se vzhledem ke křížové alternaci v jedné z hlavních rolí dočká 5. a 6. června autorská hra Kryštofa Pavelky Digitální podzemí, jíž napsal na míru studentům 4. ročníku herectví činoherního divadla. Režie se ujala pedagožka DAMU Eva Salzmannová. Hrdina západu Johna Millingtona Synge přenese diváky na irský divoký západ a bude 25. června první „diskovou“ příležitostí pro 3. ročník činoherního herectví. Svůj prostor na prknech DISKu dostanou i studenti HAMU, kteří uvedou inscenace Miramare a Hotel Solitaire. Kapacita hlediště může být vzhledem k aktuálním opatřením zaplněna nejvýše z 50 %, což pro divadlo DISK odpovídá 60 divákům.

„Jsme rádi, že konečně můžeme hrát, samozřejmě dodržujeme veškerá platná opatření ministerstva zdravotnictví a návštěva našeho divadla je tak naprosto bezpečná,“ zve k návštěvě divadla DISK ředitelka Tereza Sochová.

Červnové premiéry

Digitální podzemí je autorský text, napsaný Kryštofem Pavelkou pro 4. ročník studentů Katedry činoherního divadla. Na tragikomickém půdorysu otevírá témata vlastní současné společnosti a mladé generaci zvlášť: prosíťovanou povahu globalizovaného světa, splývání reality a kyberprostoru, radikální internetové subkultury, drolení sociálních vazeb a především: střet lidského vědomí s nástupnickými formami digitální existence. Děj hry začíná ve chvíli, kdy se do horského penzionu začínají sjíždět zaměstnanci perspektivního IT start-upu.  Premiéry proběhnou 5. a 6. června, nejbližší reprízy pak 13. a 16. června. Koproducentem inscenace jsou Městská divadla pražská, která představení uvedou od podzima v nové sezóně.

Svět Hrdiny Západu přenese diváky do irského hrabství Mayo, do pevně sevřené komunity shromážděné v útulné hospodě, která alespoň na chvíli poskytuje úkryt před vším, co by mohlo čekat venku. Autor hry John Millington Synge schová obyvatele vesnice na konci světa do bezpečí a komfortu malé pevnosti uprostřed nehostinné přírody, do hustého kouře rašeliny, mezi lahve whiskey, k hořícímu krbu. Do tohoto světa vyšle Christyho Mahona, chlapce na prahu dospělosti, který právě zabil vlastního otce. Ke svému překvapení je Christy díky svému činu na nejlepší cestě zařadit se po bok mýtických hrdinů. V režii Víta Kořínka se na jevišti fakultní scény DAMU 25. června poprvé představí studenti 3. ročníku herectví činoherního divadla, inscenace bude uváděna nadále v nové sezoně.

Návštěva divadla v souladu s platnými opatřeními

Pro bezpečnou návštěvu divadla je třeba vybavit se respirátorem, který je případně možné zakoupit v ceně 30 Kč na pokladně. Sezení v sále je upraveno pro poloviční kapacitu, která činí 60 míst. V hledišti ani foyer není možné konzumovat nápoje ani občerstvení. Všichni diváci musí mít u sebe negativní PCR test starý nejvýše 7 dní, negativní antigenní test starý nejvýše 72 hodin, potrvzení o onemocnění covid (max. 180 dní od pozitivního testu), certifikát o očkování (min. 21 dní od první dávky očkování), či čestné prohlášení o firemním testování.

Vstupenky, divadelní merchandising a dárkové poukazy

Vstupenky do divadla DISK jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla v Karlově ulici 26. Pokladna je od 24. května opět otevřená, ovšem pouze ve dnech, kdy se hraje představení. Ve všední dny ji diváci mohou navštívit od 16:00 do 19:30 a o víkendu od 18:30 do 19:30. Základní vstupné stojí 160 Kč, zvýhodněné vstupné 100 Kč (pro studenty, seniory a ZTP). Dárkové poukazy jsou nabízeny v hodnotách 160, 320 a 480 Kč.
Zakoupit je můžete v pokladně Divadla DISK (platba hotově/kartou), nebo on-line (platba kartou).

Na pokladně seženete také stylové tašky, připomínající již odehrané, a často legendární inscenace divadla DISK z uplynulých let. Tašky ušila z recyklovaných inscenačních bannerů firma Mustaches. Divadelní merchandising doplňují ručně vyrobené zápisníky typu reportér z dílny SKOBA vyrobené z plakátů.

Program divadla v červnu

  • út / 1. 6. 19:30 CTHULHUCÉN, Kolektiv (ALTERNA)
  • st / 2. 6. 19:30 PLATONOV, Anton Pavlovič Čechov (ČINOHRA)
  • čt / 3. 6. 19:30 PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM, Dale Wasserman (ČINOHRA)
  • pá / 4. 6. 19:30 BOUŘE, William Shakespeare (ČINOHRA)
  • so / 5. 6. 19:30 DIGITÁLNÍ PODZEMÍ, Kryštof Pavelka PREMIÉRA (ČINOHRA)
  • ne / 6. 6. 19:30 DIGITÁLNÍ PODZEMÍ, Kryštof Pavelka II. PREMIÉRA (ČINOHRA)
  • po / 7. 6. 19:30 BOUŘE, William Shakespeare (ČINOHRA)
  • út / 8. 6. 19:30 MIRAMARE (HAMU)
  • st / 9. 6. 19:30 HOTEL SOLITAIRE (HAMU)
  • čt / 10. 6. 19:30 PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM, Dale Wasserman (ČINOHRA)
  • pá / 11. 6. 19:30 CTHULHUCÉN, Kolektiv (ALTERNA)
  • so / 12. 6. 19:30 PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM, Dale Wasserman (ČINOHRA)
  • ne / 13. 6. 19:30 DIGITÁLNÍ PODZEMÍ, Kryštof Pavelka (ČINOHRA)
  • po / 14. 6. 19:30 CTHULHUCÉN, Kolektiv (ALTERNA)
  • út / 15. 6. 19:30 PLATONOV, Anton Pavlovič Čechov (ČINOHRA)
  • st / 16. 6. 19:30 DIGITÁLNÍ PODZEMÍ, Kryštof Pavelka (ČINOHRA)
  • út / 22. 6. 20:00 PLECHOVÁ MÍNA, Kolektiv (KATEDRA VÝCHOVNÉ DRAMATIKY)
  • čt / 24. 6. 11:00 HRDINA ZÁPADU, John Millington Synge VEŘEJNÁ GENERÁLKA (ČINOHRA)
  • pá / 25. 6. 19:30 HRDINA ZÁPADU, John Millington Synge PREMIÉRA (ČINOHRA)


Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz