» Aktuality

Mohou introverti dělat divadlo? To zkoumá nová inscenace v Divadle DISK

Mohou introverti dělat divadlo? To zkoumá nová inscenace v Divadle DISK

Divadelní fakulta akademie múzických umění v Praze uvede performance tří studentek katedry alternativního a loutkového divadla. Premiéra Divadlo introvertů uvádí: *** nebo nevím bude 4. března v Divadle DISK. V nové inscenaci má hlavní roli zvuk a hudba. Divákům nabízí bezpečný prostor k odpočinku a pozastavení se v zrychlené době. Na konci prosím netleskejte, introverti to nemají rádi.


​​Jak může stydlivý a introvertní člověk působit na jevišti před diváky tak, aby u toho netrpěl? Jeden takový pokus proběhl během letních klauzur v roce 2019 a nyní je příležitost uskutečnit další. Tentokrát ve větším prostoru, ve kterém není zvykem pracovat s drobnými objekty. „Jak se asi dá na jevišti zpívat, tančit nebo být prostě jen vidět, aby nám to nebylo bytostně nepříjemné?” ptá se Johana Bártová. „Chceme to zjistit. Ačkoliv mají introverti většinou bohatý svůj vnitřní svět, rády bychom měly bohatý i ten svět okolo nás. Zakrnět by bylo zbytečné.”. vysvětluje další z performerek Anna Romanova.

Divadlo DISK je divadlem mladé generace, které si klade za cíl objevovat a prozkoumávat. Přináší dramata v novém pojetí i alternativní experimenty, které vycházejí z umělecké potřeby studentů DAMU. Divadlo introvertů je laboratoří i během performance. Důležitý je divákův komfort. Manifest introvertů citovaný na začátku představení například povoluje, či spíše přímo nabádá, že pokud se během představení nebudete cítit dobře, můžete kdykoliv odejít.

O divadle introvertů by se mělo vždy mluvit co nejméně a bylo by velice nežádoucí, kdyby ho snad někdo chtěl hodnotit. Snad jen poslat dopis, nebo pošeptat do ucha. Co se bude dít, není jisté. „Chceme vám ukázat pár našich tajností. Možná neuvidíte skoro nic, jen malou želvu na klíček. Nebudeme na vás mluvit, ale nabídneme vám sušenku a budeme rády, když si k nám přijdete odpočinout. Nuda je vítána, možná ji protne šílený koncert a pak přijde zase klid a horký čaj. A také snad přijde host. Nevíme.” uzavírá třetí performerka Tereza Havlová.

Autorská inscenace studentek katedry alternativního a loutkového divadla

Režie, dramaturgie, scénografie, hudba: Anna Romanova, Johana Bártová, Tereza Havlová

Produkce: Sára Pospíšilová, Anna Zítová, Jose Castorena

Grafika: Anna Romanova

Veřejná generální zkouška: 3. 3. v 11:00
Premiéra: 4. 3. v 19:30
Nejbližší reprízy: 17. 3., 13. 4., 25. 4. vždy v 19:30

Vstupenky jsou k dostání online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 17:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením). Základní vstupné stojí 160 Kč, zvýhodněné vstupné 100 Kč (pro studenty, seniory a ZTP).



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz