» Aktuality

HLAVNÍ MĚSTO POMŮŽE INVALIDŮM, KTEŘÍ DOSTÁVAJÍ MÉNĚ PENĚZ

Praha 16. února: Radní dnes odsouhlasili jednorázovou dotaci téměř 1,5 milionu korun. Hlavní město jednorázově pomůže invalidním lidem, kterých se dotkla novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, podle níž jim stát od začátku roku dává méně peněz. Pražský radní Jiří Janeček (ODS) ČTK řekl, že město invalidům jednorázově přispěje tolik, aby dostali stejně peněz jako před platností zákona. K pomoci město dnes otevřeným dopisem vyzval předseda pražské ČSSD a zastupitel Petr Hulinský.

 


Materiál, který schválí uvolnění peněz, chce Janeček předložit vedení města do konce února. Podle něj Praha pomůže asi třem stovkám lidí, přičemž každý dostane jednorázovou pomoc ve výši 3000 až 5000 korun. "Celkem na tyto účely hlavní město letos dá asi jeden a půl milionu korun," uvedl Janeček. V současnosti se prý ještě řeší, kdo by lidem peníze vyplácel.
Podle současné normy plně invalidní člověk, který kvůli špatnému zdravotnímu stavu nepracoval a nehradil po určenou dobu sociální pojištění, nemá od 1. ledna nárok na invalidní důchod. Dávka pomoci v hmotné nouzi, ze které dosud žil, je mu snížena na existenční minimum, tedy 2020 korun. Tuto skutečnost označil Hulinský za "bezprecedentní pohrdání postiženými lidmi odkázanými na pomoc státu a lidskou solidaritu". V této souvislosti také vyzval poslance, aby v co nejkratší době situaci napravili novelou zákona.
Nynější legislativa byla přijata s cílem omezit dlouhodobou závislost lidí na sociálních dávkách a zajistit, že dávky budou vypláceny jen těm, kteří se snaží najít si práci. O změnu zákona ve prospěch invalidů požádal zákonodárce minulý týden ombudsman Otakar Motejl. Podle něj loňská novela invalidy silně postihla, ocitli se téměř bez peněz. Tvrdě přitom dopadla hlavně na postižené ve třetím stupni invalidity, tedy lidi s nejtěžším zdravotním postižením.
Změnu zákona, která na tento problém reaguje, sněmovně minulý týden předložila skupina poslanců napříč politickým spektrem. Navrhují, aby dávku životního minima invalidé dostávali i v případě, že povinné hodiny neodpracují. Současně by měli mít nárok i na navýšení životního minima, pokud mají speciální dietu, například kvůli nemoci jako cukrovka.  Poslanecký návrh by v nejbližší době měla projednat vláda, poté o ní může rozhodnout sněmovna. Autoři novely chtějí, aby byla kvůli blížícím se volbám schválena ve zrychleném režimu. Podle místopředsedy ČSSD a šéfa sociálního výboru sněmovny Zdeňka Škromacha se ale už nestihne změnit normu do voleb.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz