» Magazín

NA PODZIM SE MAJÍ ZAČÍT TESTOVAT SMLOUVY O CHOVÁNÍ DĚTÍ VE ŠKOLE

Praha 4. dubna (ČTK) - Na podzim se mají začít testovat smlouvy mezi školou a rodiči o chování jejich dětí. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že by tento krok měl vést rodiče k větší odpovědnosti za výchovu. Podle dětského psychologa Václava Mertina, který systém připravuje, by se smlouvy týkaly jen problémových žáků a měly by podobu výchovného plánu. Ještě loni ministr předpokládal, že by mohli být agresivní žáci na základě smlouvy například vyloučeni z vyučování.


"Chování našich dětí je jeden z nejpalčivějších problémů," řekl dnes ministr. Dodal, že smlouvy mají zamezit tomu, aby kázeňské prohřešky na školách gradovaly. Pomoci by prý měly jak v případě školáků, které už nějaké problémy mají, tak i jako preventivní opatření. Smlouvy by se týkaly jak dětí na základních, tak i na středních školách. Některé školy prý už podobný systém mají, jinde se spoléhají na školní řád.
Odborníci v čele s psychologem Mertinem připravili modelové situace, jak by měly školy řešit různé kázeňské prohřešky a jak upravit smlouvu na míru každému problémovému dítěti. Například pokud bude žák soustavně vyrušovat v hodinách, musel by práci nahradit po vyučování. Podle Mertina by se ale nemělo jednat o represivní opatření, ale spíš o výchovný plán.
Ministr přitom loni avizoval, že na základě smlouvy by třeba mohl kantor dočasně zabavit žákovi mobil, vyloučit jej z hodiny nebo jej poslat na pohovor ke školnímu psychologovi. Inspiraci čerpají odborníci v zahraničí, podobný systém funguje například ve Velké Británii.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz