» Magazín

EVROPSKÁ KOMISE ZVAŽUJE POVINNÉ KVÓTY PRO ŽENY VE VEDENÍ FIREM

Brusel 5. dubna (ČTK) - Evropská komise zvažuje, zda nezavést povinné kvóty určující, kolik by mělo být ve vedení podniků v Evropské unii žen. Zatím je jich v radách firem v průměru v EU pouhých 12 procent, což je podle dnešního prohlášení komise velmi málo.


"Zdá se, že pokud se nepřistoupí k nějaké akci, tak bude trvat dalších 50 let, než se dosáhne vyrovnanější situace," uvedla komise. Ta dnes spustila širší konzultace o tom, co je třeba zlepšit v rámci správy a řízení podniků.
Do konzultací se úřady nebo organizace mohou zapojit do července. Brusel čeká například návrhy, jak zlepšit různorodost a činnost správních rad. Otázky komise se týkají také prosazování nynějších zákonů v oblasti správy a řízení podniků v jednotlivých zemích.
"V současné hospodářské situaci potřebujeme více než kdy jindy zajistit, aby společnosti byly správně řízeny, a byly tedy spolehlivé a udržitelné. Příliš krátkodobé uvažování mělo katastrofální následky. Proto dnes zahajujeme diskuzi o efektivnosti stávajícího rámce pro správu a řízení podniků," řekl dnes eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. "Je především třeba, aby správní rady byly efektivnější a aby akcionáři plně převzali svou odpovědnost," uvedl obecně.
Podle komise je nezbytné mít ve vedení firem co nejrůznější hlasy a pohledy. "Genderová různorodost je obzvlášť důležitá, neboť ženy mají jiné styly vedení a mají tendenci klást managementu více otázek," uvedla komise.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz