» Magazín

BAVORSKO SE PRÝ PŘÍVALU PRACOVNÍKŮ Z ČR NEBOJÍ, FIRMY O NĚ STOJÍ

Praha 5. dubna (ČTK) - Bavorsko se neobává toho, že by Češi vzali jeho pracovní trh po 1. květnu útokem. Bavorské podniky přesto očekávají, že by mohly získat z Česka kvalifikované síly. Novinářům to dnes v Praze po jednání s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem řekla bavorská ministryně práce Christine Haderthauerová. Ani ministr Drábek podle svých slov s větším odchodem českých pracovníků do Německa nepočítá.


Německo a Rakousko jsou posledními starými zeměmi EU, které od května otevřou svůj pracovní trh lidem z osmi nových států. "Nemám pocit, že tady všichni čekají na hranicích, aby je mohli 1. května přejít. Ti, kteří chtěli v Německu pracovat, už to udělali. Připravenost k mobilitě se tady nezdá tak velká," řekla ministryně práce z Bavorska, které sousedí s jihem a západem Čech a je největší německou spolkovou zemí.
Ostatní staré členské státy už postupně bariéry odstranily, takže je v nich už nějakou dobu možné pracovat bez povolení. "Migrační potenciál ČR byl v tomto směru do značné míry vyčerpán," uvedl Drábek.
Podle Haderthauerové jsou bavorští zaměstnavatelé vůči českým pracovnicím a pracovníkům přesto "velmi otevření" a stojí o ně. "To se dá velmi jednoduše vysvětlit také tím, že tu zdaleka není tak vysoká úroveň mezd jako v Německu," podotkla politička. Podle ní se očekává, že bavorské firmy tak nyní získají kvalifikované lidi za výhodnějších podmínek.
Německo zavedlo v některých oborech před případným mzdovým dumpingem minimální mzdu. Mají ji pracovníci na stavbách, v pečovatelství, u sezónních prací či u hlídacích služeb. "Minimální mzda je v oborech, které jsou dumpingem zvlášť ohroženy. Není to ale plošné pokrytí," zdůraznila ministryně.
Německo s Rakouskem nechalo svůj pracovní trh evropským nováčkům zavřený po maximální možnou dobu, a to po sedm let. Podle Haderthauerové je v Bavorsku nyní pro zaměstnávání lidí ze zahraničí mnohem příznivější doba než před pár lety. Míra nezaměstnanosti tu podle bavorského ministerstva práce letos v březnu klesla na 4,3 procenta. Je tak nejnižší ze všech německých spolkových zemí.
Drábek a jeho bavorská kolegyně spolu dnes jednali i o rodinné politice, důchodovém systému či výuce němčiny v Česku. Setkávat se chtějí i v budoucnu a chtějí těsněji spolupracovat.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz