» Magazín

NADACE CHARTY 77 OCENÍ ZA OBČANSKOU STATEČNOST LIBORA MICHÁLKA

Praha 8. dubna (ČTK) - Nadace Charty 77 udělí letošní Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost odvolanému šéfovi Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Liboru Michálkovi. Rozhodla se ho ocenit za "statečný, systematický a nekompromisní boj proti korupci ve státní správě". ČTK to dnes sdělila Indira Bornová z Nadace Charty 77. Slavnostní předání se uskuteční 25. května v rezidenci pražského primátora.


Michálek upozornil na kauzu bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), který v prosinci opustil vládu kvůli údajné korupční aféře kolem SFŽP. Někdejší šéf SFŽP zveřejnil nahrávky, na nichž ministrův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další Drobilovy kariéry a ODS. Podle Michálka na něj Knetig naléhal, aby manipuloval výběrovými řízeními.
Podle nadace Michálek už v roce 1996, kdy pracoval ve Fondu národního majetku, kritizoval pomalou privatizaci bank a tunelování, a kvůli tomu přišel o místo. Obrátil se na soud, který mu dal za pravdu. Později se angažoval v odškodňování investorů postižených finanční kriminalitou, uvedla nadace. Loni v prosinci podal trestní oznámení kvůli podezření na pletichy při veřejné zakázce a veřejné soutěži. Záhy ho ministr Drobil odvolal z funkce ředitele SFŽP.
"Rovněž zde se podařilo prokázat, že Libor Michálek stál na straně práva a demokracie. Ostatně navzdory výrokům o tom, že by již v této zemi neměl najít slušnou práci, padl nikoli on, ale ministr Drobil, který však zůstal členem vedení nejsilnější vládní strany," uvedla nadace. Podle ní se Michálek dál angažuje v boji proti korupci, v němž se stává "výraznou postavou".
Nadace poprvé svou Cenu Františka Kriegla udělila v roce 1987. Pojmenovala ji po jednom z nejvýznamnějších politiků pražského jara 1968, který jako jediný z tehdejšího vedení odmítl v Kremlu podepsat moskevský diktát. Nadace ocenění dává za občanskou statečnost, kterou člověk projeví bez ohledu na osobní prospěch a možné dopady. Mezi laureáty patří třeba politik Petr Pithart, zpěvák Karel Kryl, novinářka Petra Procházková či romistka Milena Hübschmannová.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz