» Magazín

SANEP: ČEŠI NEJVÍCE DŮVĚŘUJÍ POSPÍŠILOVI, NAOPAK ZCELA PROPADL VONDRA

SANEP: ČEŠI NEJVÍCE DŮVĚŘUJÍ POSPÍŠILOVI, NAOPAK ZCELA PROPADL VONDRA

Praha 8. dubna (PROTEXT) - Většina obyvatel České republiky považuje za nejdůvěryhodnějšího člena koaliční vlády stávajícího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Druhým nejlépe hodnoceným ministrem se v aktuálním exkluzivním průzkumu společnosti SANEP stal ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, kterého s menším odstupem následuje rázný ministr dopravy Vít Bárta (VV).


V případě Víta Bárty je však nutné zdůraznit, že tento průzkum probíhal před vypuknutím aféry rozpoutané poslancem Jaroslavem Škárkou, která může nejen Víta Bártu, ale i další členy Věcí veřejných v očích veřejnosti výrazně poškodit. Bude tedy rozhodně zajímavé sledovat další vývoj důvěry jednotlivým členům vlády v porovnání s těmito březnovými výsledky. Čtvrtá příčka patří dle mínění respondentů nynějšímu ministru zdravotnictví za TOP 09 Leoši Hegerovi. Až páté místo patří v žebříčku důvěry ve vládní činitele premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi. Za překvapivou lze označit osmou příčku nového ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, který tak přeskočil ministra financí Miroslava Kalouska nebo ministra školství Josefa Dobeše. Absolutně nejhůře dopadl v hodnocení členů vlády ministr obrany Alexandr Vondra, který se oproti lednovému průzkumu, kdy obsadil čtvrté místo, propadl na samotný konec žebříčků hodnocení důvěry, zjevně vinou kauzy ProMoPro.

Exkluzivní vizuální internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 25. března - 1. dubna 2011 na vybrané skupině 11.722 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 25.934 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Pozici nejlépe hodnoceného člena vlády vedené premiérem Petrem Nečasem potvrdil se ziskem 48,5% stávající ministr spravedlnosti a poslanec za ODS Jiří Pospíšil, který je tak dlouhodobě vnímán jako nejdůvěryhodnější člen vládního kabinetu. Na pozitivním vnímání Jiřího Pospíšila se může významnou měrou podílet i skutečnost, že se v rámci svého resortu nemusí potýkat s reformními kroky, které mají přímý dopad na peněženky většiny tuzemských domácností.

Druhým nejdůvěryhodnějším členem vládního kabinetu je se ziskem 43,7% ministr zahraničí, předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, který si svým charismatem a osobitým politickým stylem rovněž udržuje dlouhodobě přízeň a respekt široké veřejnosti.

Na svou pozici z lednového průzkumu společnosti SANEP navázal i ministr dopravy a poslanec Věcí veřejných Vít Bárta, který získal v souhrnu 34,2% kladných hlasů. Respekt, který si Vít Bárta během svého působení ve vrcholné politice získal, však může ztratit vinou aktuální aféry rozpoutané poslancem Jaroslavem Škárkou. Vnímání této aféry širokou veřejností se však v tomto průzkumu nepromítlo, neboť sběr dat probíhal před jejím mediálním vypuknutím.

Čtvrtou příčku v žebříčku důvěry členů vlády získal s počtem 29,2 procentních bodů ministr zdravotnictví Leoš Heger, u něhož respondenti patrně oceňují rozvahu a vystupování během hrozící krize ve zdravotnictví, související s možným odchodem velkého množství českých lékařů. Leoš Heger si oproti lednu polepšil o dvě příčky.

Až páté místo náleží po obdržení 28,5 procentních bodů nynějšímu premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi, který je vlivem dění v koaliční vládě takřka pod neustálým mediálním tlakem. Petr Nečas se na páté pozici umístil i v lednu.

Na šestém místě pomyslného žebříčku důvěry se umístil předseda VV a ministr vnitra Radek John, kterého za důvěryhodného považuje čtvrtina dotázaných respondentů (24,5%). V porovnání s umístěním předsedů vládních stran sice zůstává tím nejméně důvěryhodným, nicméně v celkovém hodnocení si polepšil o dvě příčky. I v případě Radka Johna však bude podstatné, jak veřejnost bude vnímat kauzu poslance Jaroslava Škárky a jeho postoj k dění ve straně Věcí veřejných.

Na předposlední příčce v celkovém hodnocení patnáctičlenného vládního kabinetu zůstal s 18,8% procentními body ne příliš mediálně známý ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Nicméně i jeho důvěryhodnost může být ovlivněna otázkami ohledně zakázek, které získala jeho firma Phar Service, po jeho nástupu do funkce ministra pro místní rozvoj.

Největší propad oproti lednovým výsledkům průzkumu společnosti SANEP zaznamenal ministr obrany Alexandr Vondra, kterému důvěřuje pouhých 17,7% dotázaných respondentů, které bychom tak mohli označit za jeho skalní příznivce. Propad na poslední příčku důvěryhodnosti je bezpochyby zapříčiněn jeho angažováním v kauze ProMoPro. Před propuknutím kauzy ProMoPro obsadil v lednovém průzkumu Alexandr Vondra se ziskem 34,2% čtvrtou příčku celkového hodnocení ministrů vládního kabinetu.

V celkovém kontextu aktuálního hodnocení lze říci, že oproti lednovému průzkumu společnosti SANEP důvěra ve vládní kabinet i nadále klesá. Sestupnou tendenci v otázce důvěry vládě v očích veřejnosti lze nepochybně přičíst na vrub jak kauzám jednotlivých členů vlády, tak vnitrokoaličním sporům, ale i nepopulárním reformám, které se negativně projeví formou zvýšených výdajů většiny českých domácností. Svoji roli v budoucím vnímání vlády jako celku pak nepochybně bude hrát i vývoj aktuální kauzy rozpoutané poslancem Jaroslavem Škárkou.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz