» Magazín

SANEP: NEJLÉPE HODNOCENÝM HEJTMANEM JE JOSEF NOVOTNÝ, NEJHŮŘE DOPADL BOHUSLAV SVOBODA

SANEP: NEJLÉPE HODNOCENÝM HEJTMANEM JE JOSEF NOVOTNÝ, NEJHŮŘE DOPADL BOHUSLAV SVOBODA

Praha 17. dubna (PROTEXT) - Nejlépe hodnoceným hejtmanem je v současnosti Josef Novotný, který stojí v čele Karlovarského kraje. Naopak nejhůře hodnoceným je primátor Hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, který tak po dlouhé době vystřídal na samotném konci žebříčku hodnocení představitelů 13 krajů a Hl. města Prahy hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha.


Bohuslav Svoboda tak v očích Pražanů zjevně doplácí na uzavření velké koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu. S činností Davida Ratha však nejsou obyvatelé středních Čech ani nadále ve většině spokojeni, neboť se umístil na místě předposledním. Ukázal to březnový průzkum společnosti SANEP, který hodnocení spokojenosti s činností představitelů jednotlivých krajů a Hl. města Prahy dlouhodobě monitoruje. Se svým hejtmanem Michalem Haškem, který je druhým nejlépe hodnoceným hejtmanem, jsou spokojeni i obyvatelé Jihomoravského kraje. Třetí příčka pak náleží dalšímu ze sociálnědemokratických hejtmanů Stanislavu Eichlerovi, který je v čele Libereckého kraje. Oproti hodnocení ze září loňského roku se z prvního místa propadl až na osmou příčku jihočeský hejtman Jiří Zimola, který je spojován s kauzou týkající se podezřelého přerozdělování evropských dotací.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1. - 31. března 2011 proveden na reprezentativním vzorku 30.493 dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 71.728 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 1,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražského primátora. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Bohuslava Svobody v Praze. Reprezentativní respondentní vzorek v rámci jednotlivých 13 krajů činí v průměru cca 2.007 dotázaných a v Praze 4.403 dotázaných.

Na prvním místě se v březnovém žebříčku oblíbenosti překvapivě umístil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, s jehož činností je spokojeno 56,1% obyvatel Karlovarského kraje. Josef Novotný si tak od zářijového exkluzivního průzkumu společnosti SANEP polepšil o 14,4% a v konečném hodnocení se posunul o sedm příček.

Druhým nejlépe hodnoceným hejtmanem se v březnu stal nejvyšší představitel Jihomoravského kraje a nový první místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, s nímž je spokojeno 55,6% obyvatel Jihomoravského kraje. Oproti září minulého roku získal Michal Hašek o 8,5 kladných procentních bodů více.

Zatímco v září minulého roku patřila třetí příčka tehdejší hejtmance Plzeňského kraje Miladě Emmerové, v březnu tohoto roku obsadil třetí místo se ziskem 54,1% hejtman kraje Libereckého Stanislav Eichler a uzavírá tak trojici hejtmanů, kteří překročili padesátiprocentní hranici spokojenosti obyvatel krajů. Oproti loňskému září si Stanislav Eichler polepšil o 8,3 procentních bodů.

Největší propad oblíbenosti zaznamenal představitel Jihočeského kraje Jiří Zimola, který byl v září minulého roku jednoznačně nejoblíbenějším územně správním představitelem. Aktuální osmá pozice (42,1%) znamená oproti loňskému září propad o 17,9 procentních bodů. Na výrazném propadu Jiřího Zimoly se bezpochyby podílí kauza podezřelého přerozdělování evropských dotací, v níž jeho jméno figuruje.

Stejně jako v září minulého roku jsou i nadále nejméně oblíbeni územní představitelé Hl. města Prahy a Středočeského kraje. Na samém konci žebříčku společnosti SANEP v hodnocení činnosti hejtmanů se totiž v březnu i v září ocitl hejtman Středočeského kraje David Rath, s nímž bylo v březnu tohoto roku spokojeno 24,2% obyvatel kraje. Oproti září minulého roku si David Rath polepšil o 4 procentní body, což mu v březnu vyneslo předposlední místo.

Poslední příčku obsadil se ziskem 23% kladných hlasů primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, který se svého úřadu ujal v listopadu roku 2010. Pražané tak s největší pravděpodobností promítají do Bohuslava Svobody svou nevoli s uzavřením krajně nepopulární velké koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu, která nekorespondovala s vůlí pražských voličů.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz