» Magazín

DO PÉČE O DĚTI SE PODLE VÝZKUMU ZAPOJUJÍ ANI NE DVĚ PĚTINY OTCŮ

DO PÉČE O DĚTI SE PODLE VÝZKUMU ZAPOJUJÍ ANI NE DVĚ PĚTINY OTCŮ

Praha 19. dubna (ČTK) - Do každodenní péče o děti se v Česku nezapojují ani ne dvě pětiny otců. Se svými potomky si muži spíš hrají a vymýšlejí pro ně třeba sportovní aktivity. I když mají čeští tátové moderní pohled na rovnost mužů a žen a vzájemné rozdělení povinností, v praxi přetrvávají stereotypy. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí projektu na podporu aktivního otcovství "Táto, jak na to?". Výsledky dnes novinářům představili jeho organizátoři.


Na projektu spolupracuje ministerstvo práce a Liga otevřených mužů. Cílem je vyvolat větší zájem mužů o péči o děti. První částí projektu byl průzkum, do něhož se loni zapojilo na 1500 nynějších či budoucích otců. "Čeští otcové nejsou jako Homer Simpson. Váží si toho, že jsou otci. Celkem 93 procent z nich se ztotožňuje s tím, že děti jsou to nejkrásnější, co je v životě potkalo," řekla vedoucí výzkumu Hana Friedlaenderová.
I když čeští otcové mají moderní názory na rovnost rolí rodičů, v praxi to zatím pokulhává. Podle 89 procent dotázaných mají oba partneři stejné právo realizovat se a podle 84 procent by se měla každodenní péče o děti rovnoměrně rozdělit mezi muže a ženy. Současně ale 81 procent otců tvrdí, že jsou spíš pro tradiční dělbu práce. Devět z deseti dotázaných je pak přesvědčeno o tom, že se o nemocné dítě lépe postará matka. Sedm z deseti mužů míní, že praktická péče o potomky přísluší ženám a na otcích je spíš hraní.
"Je to přechod od tradičního k modernímu. Otcové převzali teze, ale přežívají stereotypy," uvedla Friedlaenderová.
Právě zažité představy má podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) projekt "Táto, jak na to?" bourat. "Jde spíš o to, že než zavádět nové instrumenty, pro které v tuto chvíli není dobrá situace z hlediska hospodaření státu, tak je lepší naučit rodiče využít všech možností, která dává stávající systém," uvedl ministr.
S dalšími opatřeními na podporu rodičů počítá podle něj další část sociální reformy, která by měla platit od roku 2013. Drábek dodal, že od příštího roku si rodiče budou moci volně stanovit, jak dlouho chtějí být s dítětem na rodičovské dovolené. Podle toho bude vysoký rodičovský příspěvek. Navrhovanou otcovskou dovolenou po narození dítěte kvůli úsporným opatřením stát nezavedl.
Podle výzkumu se o finanční zajištění rodiny starají dvě třetiny otců. Rodinnou dovolenou organizuje 54 procent dotázaných. S dětmi si hrají dvě pětiny tátů. Potraviny chodí nakupovat ale už jen třetina otců. Do školy se s dětmi učí a potomkům před spaním čtou tři z deseti mužů. Do kroužků syna či dceru vodí čtvrtina otců. Večerní hygienu s dětmi obstará a jídlo připravuje něco přes pětinu otců. K lékaři s potomky zajde 16 procent mužů. Na nákup dětského oblečení vyráží 15 procent otců. Stejný podíl o dítě pečuje, když je nemocné.
Za aktivní otcovství se považuje stav, kdy se muži podílejí aspoň z 30 procent na péči o dítě. Neaktivní otcové jsou pak ti, kteří nevykonávají činností ani z pětiny. Aktivní jsou hlavně mladší otcové s vysokoškolským vzděláním. Podle Friedlaenderové je zapojení mužů větší, pokud má vysokou školu i jejich partnerka. Roli hraje i to, jestli byl otec u porodu. Ti, kteří u příchodu svého potomka na svět nechyběli, jsou pak aktivnější i v péči.
Potřebné informace najdou zájemci nyní i na webu projektu na adrese www.tatojaknato.cz. Nechybějí rady otcům s malými i většími dětmi či pro případ rozvodu, ale také případné návrhy pro firmy.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz