» Magazín

SANEP: VEŘEJNOST JE DOMÁCÍ POLITIKOU ZNECHUCENA A NEVĚŘÍ V JEJÍ ZLEPŠENÍ

SANEP: VEŘEJNOST JE DOMÁCÍ POLITIKOU ZNECHUCENA A NEVĚŘÍ V JEJÍ ZLEPŠENÍ

Praha 2. května (PROTEXT) - Pocity hluboké nedůvěry, znechucení, nespokojenosti a beznaděje převažují u alarmující většiny domácí populace v souvislosti s hodnocením vývoje naší domácí politické scény od pádu komunistického režimu, aktuální politické krize, současné úrovně našich vrcholných politických představitelů, ale i ve vztahu k očekávanému zlepšení politické úrovně v naší zemi.


Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, podle jehož zjištění nespokojenost a znechucení nad stavem aktuální politické scény aktuálně vyjadřuje téměř devět desetin veřejnosti. Samotní politici se pak v očích drtivé většiny domácí populace nachází v pozici nedůvěryhodných pragmatiků usilujících především o prosazení zájmů svých, popřípadě zájmů bohatých a vlivných podnikatelů. Slovům politiků pak nevěří tři čtvrtiny dotázaných. O prohlubující se národní skepsi ve vztahu k úrovni domácí politické scény vypovídá i většinové přesvědčení, že kvalita stávající generace politiků a s ní související úroveň politiky v brzké době rozhodně nestoupne. Většinově rovněž panuje přesvědčení, že politická úroveň má od pádu komunismu kontinuálně sestupnou tendenci. Za fatálním většinovým znechucením z dění na naší domácí polické scéně a propastnou nedůvěrou ve slova politiků stojí jednoznačně zejména množství kauz, které otřásají vládními koaličními stranami. Lze také říci, že aktuální dění na naší domácí politické scéně je velkým zklamáním pro ty voliče, kteří věřili v naplnění předvolebních slibů dnešních parlamentních stran o změně politického stylu, skoncování s korupcí a zahájení potřebných reformních kroků. Jak ukazují průzkumy společnosti SANEP zaměřené na politická témata, události, které hýbou domácí politickou scénou a které vyústily v politickou krizi, postupně ničí u většiny domácí populace naději v očekávanou a požadovanou změnu politického stylu a politické kultury, kterou před volbami do Poslanecké sněmovny slibovaly dnešní parlamentní strany.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. - 29. dubna 2011 na vybrané skupině 10.245 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 25.387 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Nespokojenost se stavem aktuální politické scény vyjadřuje drtivá většina dotázaných (89,5%), zatímco pocit spokojenosti sdílí pouze 8,3% respondentů. V této souvislosti je nutné zmínit, že takovéto projevy politické animozity se mohou v reálu promítnout například v růstu příznivců různých extremistických stran, což již naznačují zjištění prováděná v rámci pravidelných průzkumů zaměřených na volební preference.

Většina respondentů (76,2%) se domnívá, že v České republice od pádu komunistického režimu politická úroveň pozvolna upadá. Tomuto názoru výrazně přispívá nenaplnění veřejného očekávání ve změnu politického stylu.

Pouze 10,6% respondentů je ochotno věřit slovům vrcholných politiků. I v tomto případě je tento negativní výsledek důsledkem předvolební rétoriky a slibů v porovnání s povolební politickou realitou.

Mínění, že politikům jde výhradně o získání moci, zastává 89,9% dotázaných. Je tak zjevné, že kauzám, s nimiž se potýkají někteří představitelé vládní koalice, přikládá široká veřejnost velkou váhu při posuzování politických ambicí a politických zájmů.

Pocit znechucení vyvstává v souvislosti s aktuálním děním na politické scéně u 88,6% respondentů.

Skutečně alarmující je rovněž zjištění, že dle mínění 92,7% respondentů je politika úzce provázaná se zájmy bohatých podnikatelů.

Dle názoru 61,3% dotázaných se úroveň českých politiků rozhodně nezlepší. Zde může působit skutečnost, že na české politické scéně absentuje větší množství výrazných a respektovaných osobností působících v politice.

Názor, že v blízké době nedojde ke zlepšení domácí politické scény, pak zastává 81,7% respondentů.

Výrazná většina dotázaných (72,8%) nevěří, že by kdy nějaký z českých politiků upřednostňoval hájení zájmů všech obyvatel České republiky před svými vlastními.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz