» Magazín

STUDENTI A GIPSY.CZ UPOZORŇUJÍ, ŽE PŘIBÝVÁ SMUTNÝCH DĚTÍ

STUDENTI A GIPSY.CZ UPOZORŇUJÍ, ŽE PŘIBÝVÁ SMUTNÝCH DĚTÍ

Praha 8. května (PROTEXT) - "Všichni jsme spolu, a přitom všichni sami" zpívá Radek Banga alias Gipsy v písničce Mlíko a med na nejnovějším albu Desperado. Skupinu studentů pražského Gymnázia Českolipská oslovila písnička natolik, že se rozhodli natočit k ní videoklip a poslat ho do amatérské filmové soutěže ANTIFETFEST.


Jejím účelem je poukazovat na rizikové chování dětí a mladistvých, hledat jeho příčiny a hlavně v rámci prevence upozorňovat, že to JDE I JINAK. Příspěvek nazvaný JÁ JSEM TADY TAKY, MAMI spolu s působivou skladbou GIPSY.CZ a autentickými fotografiemi občanského sdružení MINIBODKA.SK odhaluje fakt, že tu nejlepší prevenci máme v rukou právě my, rodiče.

Studenti pod svým příspěvkem na internetu vysvětlují, že chtějí upozornit na jednu z nejčastějších příčin rizikového chování (jako je např. záškoláctví, šikana, kriminalita, gambling, drogová závislost a další). Nefungující citové vazby v rodině mohou způsobit i další problémy. Jedním z nich je třeba mentální anorexie.

Jak je uvedeno v klipu, bohužel stále přibývá rodin, i se středoškolským a vysokoškolským vzděláním, u kterých se potvrzuje zanedbávání, týrání a zneužívání dětí. Na vině je nejčastěji alkoholismus nebo workoholismus.

Nemusí se ale vždy jednat o nějakou formu domácího násilí. Rodiče čím dál častěji pro své osobní problémy, spory a pracovní vytížení na děti tak trochu zapomínají. Ty jsou pak často smutné nebo nešťastné proto, že jim chybí tak obyčejné věci, jako je pozornost rodičů, společně trávený čas nebo prostý pocit, že jsou v bezpečí a bezpodmínečně milovány.

Autor hudby a textu skladby Mlíko a med Radoslav Banga říká: "Spousta lidí by se domnívala, že se jedná o písničku, která vychází z mého dětství, ale jsou na omylu. Je to zkušenost mnoha dětí v naší "krásně ideální" společnosti. Nejde jen o to, že mnoho otců je závislých na alkoholu, ale i o to, jak málo si rodiče všímají svých dětí. Chodíme do práce, život jede na autopilota a dítě najednou vyroste. Kde jsme byli? Najednou je z kluka kriminálník nebo narkoman a my ho viníme, ovšem nemáme na tom my sami obrovský kus viny? Všímali jsme si dost svých dětí? Nebo jsme prostě jen tvrdě pracovali? A co vlastně je v životě tím podstatným…?"

Snad nás tato písnička a klip přimějí dívat se víc kolem sebe, alespoň na chvíli trochu zpomalit a zamyslet se, co je vlastně v životě důležité.

Další informace na:

http://rs.antifetfest.cz/

http://www.youtube.com/watch?v=i0FvcHiRdk8

http://www.supraphon.cz/cs/novinky/aktualne/?item=653

http://www.minibodka.sk/

http://www.azrodina.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz