» Magazín

SANEP: ČEŠI VÍTAJÍ ROZHODNUTÍ ÚSTAVNÍHO SOUDU, KTERÝ ZRUŠIL ZMĚNY VE STAVEBNÍM SPOŘENÍ. S KRITIKOU VÁCLAVA KLAUSE NESOUHLASÍ

SANEP: ČEŠI VÍTAJÍ ROZHODNUTÍ ÚSTAVNÍHO SOUDU, KTERÝ ZRUŠIL ZMĚNY VE STAVEBNÍM SPOŘENÍ. S KRITIKOU VÁCLAVA KLAUSE NESOUHLASÍ

Praha 8. května (PROTEXT) - Většina domácí populace vyjadřuje souhlas se zrušením úsporných změn v rámci státem podporovaného stavebního spoření a Ústavní soud (ÚS), který tyto zákonem dané změny zrušil, vnímá jako nezávislou instituci, která ve svých rozhodnutích nepodléhá veřejnému ani politickému tlaku.


Názor většiny veřejnosti se tak dostává do rozporu s postojem řady politických činitelů, například stávající hlavy státu Václava Klause, který naopak rozhodnutí ÚS chápe jako mimoústavní a přímo zasahující do politické sféry. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který dále ukazuje, že se zrušením změn ve stavebním spoření souhlasí více jak dvě třetiny domácí populace. Ústavní soud, který je českou veřejností považován za zcela nezávislého garanta dodržování ústavního pořádku České republiky, rovněž dokázal dle většinového mínění svá rozhodnutí dostatečně zdůvodnit. S kritikou, jíž Václav Klaus podrobil rozhodnutí ÚS zrušit úsporná opatření ve stavebním spoření, která přijala vládní koalice pod vedením Petra Nečase, se ztotožňuje pouze pětina domácí populace. Ministrem financí Miroslavem Kalouskem avizovaný záměr úplného zrušení státem podporovaného stavebního spoření vnímá jako reálný dvoutřetinová část veřejnosti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 29. dubna - 4. května 2011 na vybrané skupině 8.543 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 20.371 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Za správné považuje rozhodnutí Ústavního soudu zrušit změny ve stavebním spoření, které byly v rámci úsporných opatření prosazeny stávající vládní koalicí, 69,8 % respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Zdůvodnění, která byla Ústavním soudem podána, mimo jiné nepřípustná forma retroaktivity ve smluvním vztahu občana a dané pojišťovny, považuje za opodstatněná a ústavně podložená 66,1 % dotázaných.

Většina dotázaných (60,6 %) zastává názor, že Ústavní soud pod vedením Pavla Rychetského je institucí schopnou garantovat dodržování ústavního pořádku v České republice.

S kritickým postojem, který Václav Klaus v souvislosti se zrušením úsporných opatření ve stavebním spoření adresoval Ústavnímu soudu, pak nesouhlasí 63 % respondentů. Prezident Václav Klaus některá rozhodnutí Ústavního soudu kritizoval i v minulosti.

Možného úplného zrušení státem podporovaného stavebního spoření se obává 63,1 % dotázaných.

Dle názoru nadpoloviční většiny respondentů (53 %) je Ústavní soud zcela nezávislou institucí a ve svých rozhodnutích nepodléhá veřejnému ani politickému tlaku.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz