» Magazín

STEM: ČEŠI SE NEJVÍC BOJÍ DOPRAVNÍCH NEHOD A PŘÍRODNÍCH ŽIVLŮ

STEM: ČEŠI SE NEJVÍC BOJÍ DOPRAVNÍCH NEHOD A PŘÍRODNÍCH ŽIVLŮ

Praha 12. května (ČTK) - Češi se z různých nebezpečí, která mohou ohrozit jejich majetek, zdraví či život, nejvíce obávají dopravních nehod. Obavy u nich vzbuzují rovněž přírodní živly - vichřice, sněhové vánice, požáry a povodně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu STEM, který má ČTK k dispozici.


Vážného karambolu na silnici se obává 83 procent lidí, 50 procent z nich má z dopravní nehody "velké obavy". Pomyslnou druhou příčku drží katastrofy spojené se silným větrem. Z vichřice, smrště či sněhové vánice má strach 67 procent dotázaných. Vítr následují plameny - požáru se obává 64 procent lidí.
Jaderné havárie se obává 60 procent Čechů. Tolik jich má strach také z průmyslové havárie či havárie chemické továrny. Jádro však přece jen vzbuzuje o trochu větší respekt - zatímco z nehody v jaderné elektrárně má "velké obavy" 29 procent dotázaných, z průmyslové havárie 28 procent.
Z povodní, které poslední dobou sužují Českou republiku téměř pravidelně, má strach 57 procent dotázaných. Z nich pak má z velké vody "velké obavy" 29 procent.
Češi se obávají také zvířat. Rovných 60 procent se bojí pokousání psem a 39 procent lidí má strach z uštknutí hadem.
Sesuvů půdy se obává 39 procent Čechů, zemětřesení pak 34 procent. Pomyslný žebříček uzavírá černá magie. Z té má strach 21 procent lidí, 11 procent z nich z ní má dokonce "velké obavy".
Podle STEM se míra obav ze sledovaných hrozeb vyskytuje v obdobném rozsahu napříč různými sociodemografickými skupinami a nesouvisí se vzděláním ani materiálním zajištěním dotazovaného. U některých hrozeb je ale jistá souvislost s věkem. Požáru se například častěji obávají lidé nad šedesát let (68 procent), ale také lidé ovdovělí, kteří žijí sami (81 procent).
Průzkumu, který proběhl na přelomu března a dubna, se zúčastnilo 1286 obyvatel České republiky starších 18 let.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz