» Magazín

SDRUŽENÍ TEST ZPROVOZNILO WEBOVOU DATABÁZI NEBEZPEČNÝCH VÝROBKŮ

Praha 20. května (ČTK) - Sdružení spotřebitelů Test zprovoznilo internetovou databázi nebezpečných výrobků, které byly zjištěny v Česku a zemích Evropské unie. Interaktivní databáze je dostupná na internetových stránkách www.nebezpecnevyrobky.cz. ČTK to dnes sdělila Ida Rozová ze sdružení spotřebitelů Test.


Databáze nyní obsahuje bezmála 2500 nebezpečných výrobků rozdělených do osmi oblastí, seznam bude pravidelně aktualizován. V systému jsou shromažďovány výrobky, které byly objeveny nejen v České republice, ale i v rámci dalších států Evropské unie. "Mnoho lidí si běžně objednává výrobky ze zahraničních e-shopů, případně jezdí za nákupy do cizích zemí, a my chceme chránit i je," uvedla Rozová.
Databáze podle Rozové umožňuje vyhledávat a třídit výrobky podle různých kritérií. Je určena nejen spotřebitelům, ale i dovozcům, distributorům a prodejcům, aby získali přehled, zda nemají nebezpečné výrobky ve své nabídce. Systém podporuje rovněž aktivní podávání podnětů ze strany spotřebitelů, kteří se domnívají, že se setkali s nebezpečným výrobkem. "Podnětem se po jeho přijetí budeme zabývat. Spolupracujeme přitom s kontrolními orgány," podotkla Rozová.
V databázi jsou informace shromážděné z různých zdrojů. Hlavním je celoevropská databáze nebezpečných výrobků RAPEX, sdružení TEST totiž má licenci na překlad a poskytování těchto informací. Pomocí databáze RAPEX si státy EU vyměňují informace o nebezpečných výrobcích, které poté stahují z trhu.
Další údaje pocházejí například od České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce či ministerstva zdravotnictví. Důležitým pramenem informací jsou i nezávislé testy výrobků, které připravuje časopis dTest.
Loni bylo v Evropské unii kvůli nedostatečné bezpečnosti či možným zdravotním rizikům zakázáno rekordní množství nepotravinových výrobků. Podle zprávy o fungování systému RAPEX jich bylo 2244, což představuje meziroční nárůst o 13 procent. Nejvíce problémových výrobků podobně jako v minulosti pocházelo z Číny.

ČTK



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz