» Magazín

SANEP: VĚTŠINA ČECHŮ JE CHOVÁNÍM A JEDNÁNÍM VLÁDY ZNECHUCENA A ZA SVOJI VLÁDU SE STYDÍ

SANEP: VĚTŠINA ČECHŮ JE CHOVÁNÍM A JEDNÁNÍM VLÁDY ZNECHUCENA A ZA SVOJI VLÁDU SE STYDÍ

Praha 12. června (PROTEXT) - Češi by aktuálně ohodnotili činnost stávající vládní koalice pod vedením Petra Nečase nejhorší známkou. Jednání a chování vládního kabinetu pak u většinové veřejnosti vyvolává zejména znatelný pocit znechucení. Téměř tři čtvrtiny domácí populace se pak za chování a jednání koaliční vlády premiéra Petra Nečase stydí.


Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který rovněž poukazuje na skutečnost, že si tato vládní koalice mezi občany vysloužila pověst jedné z nejhorších vlád v polistopadové historii České republiky. Většinový pocit znechucení z ročního působení vládního koaličního kabinetu pod vedením premiéra Petra Nečase vyplývá jednoznačně z množství kauz a skandálů, které probíhají zejména kolem představitelů ODS a Věcí veřejných. To ostatně dokazuje i další zjištění, že tři čtvrtiny domácí populace souhlasí s názorem politoložky Vladimíry Dvořákové, která ve vztahu k vládní koalici poukazuje mj. na to, že vláda nevládne ani přes svou silnou převahu v Poslanecké sněmovně, což je podle Dvořákové důkazem, že strany vládní koalice jsou jen nástrojem zájmových skupin, které na sebe berou podobu politických stran. Za velmi závažné pak lze z hlediska celkového vnímání domácí politické scény označit přesvědčení téměř dvou třetin veřejnosti, že vláda nejedná ve prospěch této země, potažmo občanů, což rovněž vyplývá z možného přesvědčení, že politici, bez ohledu na svou stranickou příslušnost, preferují výhradně vlastní zájmy bez ohledu na celospolečenské potřeby. I přes znechucení více jak dvou třetin domácí populace z jednání a chování vládní koalice je však pouze těsná nadpoloviční většina veřejnosti přesvědčena, že východiskem ze stávající neutěšené politické situace jsou předčasné volby v roce 2012. Toto zjištění, které poukazuje na to, že značná část veřejnosti není přesvědčena, že by se po případných předčasných volbách změnilo domácí politické prostředí, tak nasvědčuje celkovému zklamání a nedůvěře veřejnosti v celý politický systém v naší zemi, bez ohledu na politickou stranu a vládní uskupení.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 3. - 8. června 2011 na vybrané skupině 12.537 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 28,104 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Činnost stávající vlády pod vedením Petra Nečase hodnotí nadpoloviční většina dotázaných (59,2 %), kteří tvoří reprezentativní vzorek domácí populace, nedostatečně, tedy nejhorší možnou známkou, což jednoznačně svědčí o kritickém obrazu vládního kabinetu v očích široké veřejnosti. Dostatečnou by pak této vládě udělilo 16,2 % dotázaných. Dobře, tedy za tři, lze hodnotit činnost vlády podle názoru 12,5 % respondentů. Chvalitebnou, tedy pozitivní hodnocení, si vládní kabinet zaslouží dle mínění 5,6 % respondentů. Výbornou, a tedy nejlepší známku, si pak nynější vláda zaslouží podle názoru 2,3 % dotázaných.

Z počínání a chování vlády převládá u nadpoloviční většiny dotázaných (55,6 %) jednoznačně pocit znechucení. Nespokojenost s působením nejednotného vládního kabinetu pak vyjadřuje 26,8 % respondentů. Spokojenost se stylem vládnutí nynější vlády pociťuje 11,9 % respondentů. Pouze u téměř neznatelných 0,4 % dotázaných vyvolává jednání a působení koaliční vlády nadšení.

Špatný obraz stávající středopravicové vlády dokresluje i skutečnost, že ji většina respondentů (37,6 %) vnímá jako jednu z nejhorších po pádu komunistického režimu. Pro 26,6 % dotázaných je pak v polistopadové historii vládou vůbec nejhorší. Pro čtvrtinu dotázaných (24,9 %) se v novodobé historii ČR tato vláda řadí mezi průměrné a dle názoru 4,2 % dotázaných patří vládní kabinet Petra Nečase mezi nejlepší. Za nejlepší vládu, která v České republice prozatím působila, ji pak považuje 1,1 % respondentů.

S kritikou politoložky Vladimíry Dvořákové, která poukazuje na neschopnost vlády, i přes ideovou blízkost vládních stran a rekordní většinu 118 poslaneckých hlasů, efektivně fungovat, či nebezpečný vliv různých zájmových skupin, souhlasí více jak dvě třetiny dotázaných (76,7 %).

Za svoji vládu se pak stydí 71,7 % dotázaných. Naopak pocit studu nevyvolává vláda Petra Nečase v případě 13,7 % dotázaných.

Názor, že vládní koalice ODS, TOP 09 a VV nejedná primárně ve prospěch České republiky, sdílí 73,8 % dotázaných.

Nadpoloviční většina dotázaných (53 %) pak považuje za východisko ze stávající neutěšené politické situace konání předčasných voleb. Z tohoto zjištění, v porovnání se znatelněji vyšším procentem celkového znechucení a zklamání z jednání a působení vlády Petra Nečase, lze vyvodit, že poměrně významná část veřejnosti již nemusí věřit ani tomu, že by východiskem z politického marasmu byly předčasné volby.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz