» Magazín

FINANČNÍ GRAMOTNOST ZAHRNUJE I STAROST O VEŘEJNÉ PENÍZE

FINANČNÍ GRAMOTNOST ZAHRNUJE I STAROST O VEŘEJNÉ PENÍZE

Praha 17. června (PROTEXT) - Finanční analytik, investor a investiční poradce Ing. Emil Dočkal je respektovaný odborník na český akciový trh: "Odměňujme politiky akciemi, dají si pozor na sliby."


Co vyčítáte politikům?

Kdyby politici během posledních dvaceti let naučili lidi jak se investováním připravit na budoucnost, nemuseli jsme dneska řešit důchodovou reformu. Mohli jsme spoléhat na dividendy místo penzijního připojištění. Jenomže všichni jsme zvyklí, že dostáváme nějaké příjmy. A to je problém.

Člověk zaměřený na příjmy ze zaměstnání přemýšlí jinak, než investor?

Ano, nechal bych dokonce politiky odměňovat akciemi, potom by si lépe rozmysleli svoje slova. Například, když politik před volbami řekne, že rozprodá ČEZ přes burzu, tak v tu chvíli cena ČEZu půjde dolů a ten, kdo akcie skoupí, a na veřejné burze to může být kdokoliv, bude diktovat cenu elektřiny... Finanční gramotnost zahrnuje i starost o veřejné peníze.

Odměňovat politiky akciemi - to je revoluční myšlenka. Je ale realizovatelná?

Ano. Podle mě dnes často chodí do politiky neúspěšní podnikatelé, jen proto, aby si vydělali. Vždyť kdo vám zaplatí tolik cest po světě, tolik peněz za práci s minimální zodpovědností? Když parlament schválí špatný zákon, nic se neděje! Proto tolik lidí chce být v politice.

Nesoustředili by se pak politici na ovlivňování cen akcií?

Možná zpočátku, jenže existuje neviditelná ruka trhu. Spoustu věcí by si pohlídali investoři, kteří se na burze pohybují. Teď se mluví o odpískání olympiády v Praze, ale už to stálo přes 70 milionů! To je spousta peněz, které někdo zaplatil a někdo dostal. A zase se nic nestalo, prostě se jen někdo spletl. Přitom se to dalo vyřešit akciemi. Jste pro olympiádu v Praze? Dobře, vytvořte akciovou společnost, my vás budeme odměňovat akciemi. V okamžiku, kdy se rozhodne, že je všechno špatně, budou mít akcie nulovou hodnotu a bylo by to vyřešeno. Dokud finanční gramotnost národa nebude na dostatečné úrovni, politici si budou dělat, co chtějí.

Ing. Emil Dočkal bude hostem prestižního investičního summitu MoneyExpo 2011. Jeho přednáška s provokativním názvem "Češi, neinvestujte jako ovce!“ je na programu v neděli 19. června ve 13.30 hod. Oficiální stránky summitu: http://www.money-expo.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz