» Magazín

SANEP: VÍCE JAK ŠESTINA POPULACE BY DALA PŘEDNOST VYTRŽENÍ ZUBU PŘED HRAZENÍM 400 KORUN ZA AMALGÁMOVOU PLOMBU

SANEP: VÍCE JAK ŠESTINA POPULACE BY DALA PŘEDNOST VYTRŽENÍ ZUBU PŘED HRAZENÍM 400 KORUN ZA AMALGÁMOVOU PLOMBU

Praha 19. června (PROTEXT) - Pro více jak šestinu obyvatel ČR je přijatelnější si nechat vytrhnout bolavý zub než zaplatit 400 Kč za amalgámovou plombu. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, z jehož šetření dále vyplývá, že pro nadpoloviční většinu Čechů by případné hrazení čtyřsetkorunového poplatku za zhotovení amalgámové plomby znamenalo znatelnou finanční zátěž.


Kvalitnější zubní plomby si pak může dovolit pouze třetina populace. Nadpoloviční většina veřejnosti tak považuje za správné rozhodnutí vlády, která po koaličním jednání zamítla možnost hrazení amalgámové plomby pacientem, a to v plné výši. S postojem dentistů, kteří upozorňují na skutečnost, že náhrada za amalgámové plomby od zdravotních pojišťoven je nedostatečná, a proto požadují jejich plné hrazení od pacientů, nesouhlasí více jak dvě třetiny obyvatel. Stomatologové rovněž tvrdí, že se lze zubním kazům vyhnout pravidelným čistěním zubů. S tím však nesouhlasí více jak dvě třetiny populace. Nadpoloviční většina veřejnosti pak uvádí, že má problémy se zubními kazy i přes pravidelnou péči o svůj chrup. Zubaři, kteří požadují, aby si lidé plomby platili, jinak vypoví smlouvy pojišťovnám, se pak netěší podpoře více jak čtyř pětin veřejnosti.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 9. - 14. června 2011 na vybrané skupině 11.320 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 27.897 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Dvě třetiny dotázaných (66,7%) nesouhlasí s tvrzením dentistů, kteří tvrdí, že se lze zubním kazům vyhnout pouhým pravidelným čištěním zubů.

Problémy se svým chrupem má totiž i přes pravidelnou péči o něj 58,4% dotázaných.

Znatelný finanční problém by představovalo hrazení 400 Kč za jednu amalgámovou plombu pro většinu v souhrnu 56,8% dotázaných.

Většina dotázaných (v souhrnu 73,4%) preferuje zaplacení čtyřsetkorunového poplatku za amalgámovou plombu před možností si nechat zdarma vytrhnout zkažený zub. Nicméně 17,1% dotázaných připouští, že by si raději nechali vytrhnout kazem zasažený zub, než by zaplatili 400 Kč za amalgámovou plombu.

Nadpoloviční většině dotázaných (55,8%) by jejich aktuální finanční situace nedovolovala hradit čtyřsetkorunový poplatek za zhotovení amalgámových plomb.

S názorem stomatologů, že jejich péče nemůže být dlouhodobě hrazena jen ze zdravotního pojištění, tedy bez spoluúčasti pacientů, nesouhlasí dvě třetiny (67,1%) dotázaných. Hlavním argumentem stomatologů je zejména tvrzení, že výše úhrady ze strany pojišťoven je výrazně nižší než skutečná cena takového zákroku. V současnosti platí pojišťovny stomatologům za tento úkon 220 korun, přičemž náklady jsou dle zubních lékařů zhruba dvojnásobné.

Za kvalitnější zubní plomby, které nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou, si nemůže dovolit připlatit 58,7% dotázaných.

Rozhodnutím vlády ponechat i nadále hrazení amalgámových plomb zdravotními pojišťovnami, tedy ze zdravotního pojištění, vítá 57,9% respondentů. Od původně plánovaného hrazení 400 Kč za amalgámové plomby, ustoupil vládní kabinet zejména po nátlaku Věcí veřejných.

Stomatologové, kteří na rozhodnutí vlády ponechat hrazení amalgámových plomb v režii zdravotních pojišťoven hodlají reagovat vypovězením smluv s pojišťovnami a požadovat tak jejich hrazení v plné výši od svých pacientů, nemají podporu u 83,2% dotázaných. Tento krok jako jednu z možností, jak se domoci skutečných nákladů za amalgámovou plombu, zmínil prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz