» Magazín

SANEP: ČEŠI SCHVÁLENOU PŘÍMOU VOLBU PREZIDENTA DOLNÍ KOMOROU VÍTAJÍ, S KRITIKOU VÁCLAVA KLAUSE NESOUHLASÍ

SANEP: ČEŠI SCHVÁLENOU PŘÍMOU VOLBU PREZIDENTA DOLNÍ KOMOROU VÍTAJÍ, S KRITIKOU VÁCLAVA KLAUSE NESOUHLASÍ

Praha 28. prosince (PROTEXT) - Téměř tři čtvrtiny obyvatel České republiky jsou spokojeni se schválením přímé volby prezidenta, pro niž v první polovině prosince tohoto roku hlasovala ústavní většina poslanců. Institut přímé volby prezidenta, který přenáší pravomoc rozhodovat o nové hlavě státu na občany potažmo voliče, jednoznačná většina domácí populace považuje za přínosné.


Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP. Poslanecká sněmovna tak učinila rozhodnutí, které koresponduje s dlouhodobým přáním obyvatel ČR, kteří podle dřívějších průzkumů společnosti SANEP většinově přímou volbu hlavy státu podporovali. Tato většinová podpora přímé prezidentské volby může souviset s reakcí na předchozí dvoje parlamentní volby prezidenta republiky, které byly médii a širokou veřejností kritizovány za její nedůstojný průběh. Přímá volba hlavy státu rovněž posiluje přímou demokracii, po jejímž posilování, jak ukázaly dřívější průzkumy společnosti SANEP, domácí veřejnost volá, a to zejména vinou neuspokojivé a dlouhodobě kritizované politické úrovně na domácí politické scéně. Nadpoloviční většina obyvatel je rovněž toho názoru, že voliči dají přednost těm kandidátům, kteří se u veřejnosti těší všeobecnému respektu a uznání. S námitkou Václava Klause, který považuje schválení přímé volby prezidenta za fatální chybu či účelový a populistický tah, který má zakrýt skutečnost, že poslanci nedokázali občanům přinést nic pozitivního, tak více jak polovina populace nesouhlasí. To ostatně dokazuje i květnový průzkum společnosti SANEP, ze kterého vyplývá, že mezi kandidáty na prezidentský post, které domácí populace nejvíce preferuje, figurují veřejností respektované osobnosti jako Jan Švejnar, Jan Fischer nebo Petr Pithart.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 19. - 25. prosince 2011 na vybrané skupině 12.941 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 23.530 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Se schválením přímé volby prezidenta v PSP ČR je spokojena výrazná většina respondentů (74,5 procenta), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Lze tak říci, že Češi zavedení tohoto prvku přímé demokracie jednoznačně podporují. V květnovém průzkumu společnosti SANEP pak podporovalo přijetí přímé volby 76,7 procenta dotázaných.

S názorem Václava Klause, který v souvislosti se schválením přímé volby prezidenta prohlásil, že: "Přímá volba je fatální chyba, fatální omyl, populismus" nebo že se zákonodárci zachovali účelově, a tak když nemohli lidem přinést něco pozitivního, tak je nechají zvolit prezidenta, nesouhlasí více jak polovina dotázaných (55,3 procenta).

Drtivá většina respondentů (75,1 procenta) rovněž považuje přímou volbu prezidenta za jednoznačný přínos, a to bez ohledu na fakt, že tato forma volby nemá v historii České republiky obdoby. Důvodem takto masivní podpory přímé volby mohou být poslední dvoje prezidentské volby, v nichž média, politologové a veřejnost kritizovala jejich nedůstojný průběh.

Podle mínění 52,9 procenta respondentů si Češi za svého prezidenta dokážou v následujících volbách v roce 2013 vybrat respektovanou a důstojnou osobnost. To do jisté míry dokazuje i květnové šetření společnosti SANEP, podle kterého by nejvíce respondentů (20,4 procenta) hlasovalo pro Jana Švejnara.

Více na http://www.sanep.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz