» Magazín

NAVŠTIVTE NOVĚ OTEVŘENOU ALCHYMISTICKOU DÍLNU Z DOBY RUDOLFA II. V HAŠTALSKÉ ULICI

NAVŠTIVTE NOVĚ OTEVŘENOU ALCHYMISTICKOU DÍLNU Z DOBY RUDOLFA II. V HAŠTALSKÉ ULICI

22. březen (SPONTIS) – Dnes byla veřejnosti zpřístupněná alchymistická dílna v Praze v Haštalské ulici, kde za doby Rudolfa II. působili nejvýznamnější čeští alchymisté. Prokazatelně zde působil Bavor mladší Rodovský z Hustiřan, John Dee, Edward Kelley, Tadeáš Hájek z Hájku a pravděpodobně také  věhlasný židovský učenec Rabbi Löw.


Slavnostního otevření zpřístupněných „tajných prostor“ zahájil majitel a provozovatel Ludevít Horvath a Aleksandra Udženija, radní hlavního města Prahy. "Každou takovouto aktivitu budeme podporovat. Návštěvníci atraktivních míst v Praze jsou důležitým ekonomickým přínosem také pro malé a střední podnikatele, kteří provozují své živnosti v okolí, ať jsou to restaurace, kavárny či např. galerie. V roce 2011 navštívilo Prahu více než 5 mil. turistů. Každý z nich zde utratí průměrně patnáct set korun denně," uvedla radní Aleksandra Udženija.

Alchymistická dílna byla objevena při rekonstrukci jednoho z historicky nejstarších domů, který je zapsán na seznamu UNESCO. Tajný vchod (dle domněnek) byl objeven v roce 2002 po povodních, při kterých došlo k podmáčení domu a k řadě sesuvům. Díky této neblahé události může dnes veřejnost nahlédnout do míst, kde podle nalezených písemností v době renesance vyráběli věhlasní alchymisté elixír života, kámen mudrců, kde kovy měnili ve zlato.

Foto a autor: Lenka Žáčková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz