» Magazín

VELIKONOCE JSOU JEDNÍM Z HLAVNÍCH KŘESŤANSKÝCH SVÁTKŮ

VELIKONOCE JSOU JEDNÍM Z HLAVNÍCH KŘESŤANSKÝCH SVÁTKŮ

Podstata velikonoc a jejich síla spočívá pro křesťany ve smrti, vzkříšení a oslavení Ježíše Krista. Jedním z hlavních úkolů postní doby je vyvrcholení přípravy katechumenů na křest. Pro ostatní věřící je tato doba přípravou na obnovu křtu o Velikonocích. Katechumeni byli již v raných dobách církve ti, kdo byli osobně vyučováni v učení apoštolů.


Velikonoční večeře

Kde byl dům s místností, v níž Ježíš slavil s Dvanácti velikonoční večeři Nové smlouvy? Je pochopitelné, že budoucí pokolení jevila o toto místo velký zájem. Ježíš však chtěl místo, kde bylo večeřadlo, utajit záměrně. To se mu podařilo. Dům, kde Ježíš slavil se svými učedníky velikonoční večeři, zůstává v tajuplné temnotě. U evangelistů marně hledáme nějakou narážku na to, kde vlastně dům byl. Ježíšův příkaz: "Když vejdete do města, potkáte člověka, který nese džbán vody"  (L 22,10) nás přivádí do okolí rybníka Šíloach, z něhož se musela čerpat voda pro velikonoční večeři.

Staré schody, objevené před několika lety vedly z okolí rybníka Šíloach do jihozápadní části starého Horního Města, tam, kde se nachází dnešní večeřadlo.

z knihy Po stopách Ježíšových, vydalo: Karmelitánské nakladatelství

 

DATUM VELIKONOC V PŘÍŠTÍCH LETECH

Rok 2012  - sobota   7. 4. – pondělí    9. 4. 2012

Rok 2013  - sobota 30. 3. – pondělí    1. 4. 2013

Rok 2014  - sobota 19. 4. – pondělí  21. 4. 2014

 Rok 2015  - sobota   4. 4. – pondělí    6. 4. 2015

-lž-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz