» Magazín

JANA KADEČKOVÁ A KOLEČKA NA CESTÁCH

JANA KADEČKOVÁ A KOLEČKA NA CESTÁCH

Jana je stále usměvavá a velice skromná dívka i přesto, že je profesí sociální pracovnice, která často čelí výhružkám, trestním oznámením a nepříjemným invektivám. Práci vždy vykonává odpovědně, stále se zdokonaluje a vzdělává. Svůj volný čas tráví s vozíčkáři na výlety po česku i do zahraničí. Je zakladatelkou a hybnou silou neziskové organizace Kolečka na cestách.


Víme o Vás, že jste absolventkou Evangelické teologické fakulty, obor sociální práce a pastorace a prý pokračujete v dalším studiu?

Ano, ve studiu skutečně pokračuji, a to v magisterském oboru sociální práce a aplikovaná psychoterapie, ale chci více porozumět klientům a lidem okolo sebe, a proto jsem se rozhodla rozšířit si své dovednosti také ve výcviku psychoterapie. Jsem v denním kontaktu s vozíčkáři i seniory a chci jim poskytovat odbornou péči i v tomto směru, když projeví zájem nebo budu mít pocit, že potřebují tento typ péče.

Komu pomáhá organizace Kolečka na cestách?

Naší cílovou skupinou jsou lidé po úrazu míchy, které se snažíme vrátit do reálného života a podporovat je při jejich vlastní integraci do přirozené komunity.  Za nejvýznamnější aktivitu považujeme pobyty a cestování, kdy zdraví a aktivní jedinci pomáhají vozíčkářům překonávat veškeré bariéry psychické i technické. Snažíme se kvalitně a fundovaně naplňovat jejich volný čas a podporovat je v jejich vlastním rozvoji. Z vlastní zkušenosti musím říci, že je to spojení zábavy a stále se díky nim učím novým věcem.

Můžete být konkrétnější a vysvětlit nám o jaké aktivity přesně jde?

Každý rok organizujeme dva pobyty u moře, cestujeme napříč českou republikou, pořádáme jazykové konverzační kurzy, organizujeme pobyty i po České republice, jedeme na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a každý rok se snažíme uspořádat minimálně jeden benefiční koncert, který se letos bude konat 2. června na náměstí v Přešticích (Plzeň – jih).  Často mi s činností „Koleček“ pomáhá moje mamka, která jezdí na většinu výletů se mnou, aby mi pomohla s organizací, protože sama také asistuji.

Foto: www.koleckanacestach.cz

Autor: SPONTIS -lž-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz